Fejlesztés

2024.02.22. 17:04

Folytatódnak a fejlesztési beruházások Nagyváradon

Számos beruházás valósulhat meg Nagyvárad idei rekordköltségvetéséből, a fejlesztési terveket Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó elevenítette fel csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Illusztráció

János Piroska

Nagyvárad idei évre vonatkozó költségvetésével kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatót csütörtök délben Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó. Mint elmondta, idén rekordméretű költségvetésből, mintegy 2,9 milliárd lejből gazdálkodik a Körös-parti város, amelynek 44 százalékát fejlesztésekre fordítják. A legnagyobb beruházások között szerepel a nagyváradi hőerőmű korszerűsítése, amelynek szerződését – ahogy arról korábban már beszámoltunk – kedden írta alá a kivitelező céggel a város polgármestere. Ugyancsak a nagyobb fejlesztési projektek közé tartozik a fertőző betegségek és tüdőgyógyászati kórház építése és felszerelése, a sürgősségi kórház járóbeteg-ellátás részlegének bővítése, parkolójának kiépítése, a város fűtési rendszerének felújítása, a geotermikus energia hasznosítása, iskolaépületek felújítása és oktatási eszközök beszerzése. Pénzt fordít a város ugyanakkor földterületek és ingatlanok vásárlására is az ipari park bővítése érdekében. A költségvetésben anyagiakat különítettek el terek és parkok kiépítésére, iletve felújítására is. Ilyen például a Gojdu-tér kialakítása, de új parkot létesítenek Biharpüspökiben a Templomdombon és a Kerektó (Căpșunilor), illetve felújítják a Nagyvásárteret (December 1. park), az Ezredévi Emlékteret, a Bunyitay ligetet, a vársáncot és a Szent Margit (December 22.) parkot is, illetve végéhez közeledik a Petőfi park korszerűsítése is. 
A parkok kapcsán elhangzott: a városnak nem állt szándékában parkfelújítás címe alatt a fák kivágása, azonban a tavaly július végi viharban több fa is megsérült, ami kivágásukat vonta maga után, így az érintett parkok rendbetétele során a tervezettnél több fát ültetnek. A Sall Ferenc (Dunării) utcán teret alakítanak ki a jelenlegi parkoló helyén, amely kapcsán Zatykó Gyula elmondta: az EMSZ kérvényezte, hogy az elkészült teret Rimanóczy-térnek nevezzék el, hiszen a Rimanóczy-család a Barátok templomának alagsorában nyugszik, illetve a templom előtt áll az építész szobra is. Több utca, köztük egy sor biharpüspöki (Csíkszék/Ciucului, Hegyköz/Inului, Loboz/Mărgelelor, Hajdúság/Pelicanului, Pincesor/Valea Frumoasă, Lantos/Lirei, Plantelor) újul meg, de a költségvetés kitér fontos épületek felújítására is, mint például az Ullmann-palota, illetve díszkivilágítást kap a velencei Cá d'Oro palotával hasonlóságot mutató Rimanóczy-palota és a Kolozsváry-ház is. A költségvetésben összeget különítettek el a vár Veres és Aranyos bástyájának felújítási dokumentációjára, illetve olyan rendezvények támogatására, mint a Festum Varadinum, a Szent László Napok és a Magyar Kulturális Napok, amelyek egyenként 150 000 lejt kapnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában