Probléma

2024.02.09. 16:58

Évente mintegy kétszáz gyereknek nincs hely a váradi bölcsődékben

Nagyváradon évek óta problémát jelent az, hogy nincs elég hely az önkormányzati bölcsődékben. Minden évben több mint kétszáz gyermeket nem sikerül elhelyezni a Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) által üzemeltetett létesítményekben.

Illusztráció

Forrás: DASO

Fotó: Nagy Noemi

Pap István

A Nagyváradi Szociális Ellátási Igazgatóság (DASO) által működtetett bölcsődékben 903 hely van, viszont évek óta több mint 200 beíratott gyermeket nem tudnak elhelyezni helyhiány miatt. És hiába épülnek új bölcsődék, ezen a helyzeten aligha lehet majd változtatni, mondta Anca Grama igazgató az intézmény tavalyi évi tevékenységét ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón. „Nagyváradon tizenöt bölcsőde van, amelyek napközi program szerint működnek. A 2023-2024-es tanévben 903 gyermeket írattak be. A szülők által benyújtott összes igényt azonban nem tudjuk kielégíteni. Több mint 200 gyermek kimaradt” – fogalmazott Anca Grama. Az igaz, hogy évről évre csökken azoknak a gyerekeknek a száma, akiket nem tudnak elhelyezni az önkormányzati bölcsődékben, ennek ellenére a 2022-23-as tanévben 218, a 2023-24-es, azaz a mostani tanévben pedig 208 gyereknek nem jutott hely. „Nem tudunk lépést tartani az igényekkel. Ma már nincs szabad helyszínünk, ahol bölcsődét tudnák kialakítani, mert egyik sem felel meg a minimális alapterületre vonatkozó előírásoknak, egy új bölcsőde építése pedig nagyon magas költségekkel jár” – magyarázta Anca Grama. Jelenleg a fejlesztési minisztérium két új bölcsődét építtet Nagyváradon, az egyiket Váradszőllősön a Ion Irimescu utcában, amely egy 110 férőhelyes létesítmény lesz, egyet pedig Rogeriusz negyedben az Aluminei utcában, ahol negyven gyereket lehet majd fogadni egyszerre. „A váradszőllősi bölcsőde márciusban készülhet el, és szeptembertől már fogadhatja a gyerekeket” – jelentette ki Grama. Az igazgató szerint a két helyszínt aszerint választották ki, hogy mely városrészekben van a legnagyobb igény erre a szolgáltatásra. „A legtöbb kérés Váradszőllősről és Rogériuszról érkezik, ahol sok a tömbház, és kevesebb igénylést kapunk a belvárosból” – tette hozzá. Ez az oka annak, hogy az önkormányzat a nagyobb népsűrűségű városrészekben építtetett bölcsődét, mint amilyen a Borsi úti ipari parkban, a Ceyrat lakónegyedben, vagy a Călugăreni utcán létesült.

Az okok

Az igazgató szerint a bölcsődei férőhelyek biztosítására tett erőfeszítések ellenére a keresletet soha nem fogják tudni teljes mértékben kielégíteni. Mint mondta, bár épülnek újabb és újabb bölcsődék, tehát egyre több a bölcsődei helyek száma, de ezzel párhuzamosan az igénylések száma is nő. Ennek oka többek között az, hogy egyre több család ugyan kiköltözik Váradról a környező településekre, de mégis ideiglenes lakhelyet kérvényez Nagyváradon, ami alapján beíratják gyermeküket váradi bölcsődébe, mert azon a településen, ahova kiköltöztek, nincs bölcsőde. Grama elárulta, hogy a több mint 200 gyerek többsége, akinek nem jutott hely ebben a tanévben, nem váradi illetőségű. Ez azért van így, mert a bölcsődei helyek elosztásánál a szociális ellátási igazgatóság figyelembe veszi azt, hogy kinek van álladó lakhelye Váradon és ki rendelkezik csak ideiglenes lakcímmel, előbbiek nagyobb pontszámot kapnak a kérvények elbírálásakor.
Olyan eset is előfordul, hogy a szülők beíratják gyermekeiket a bölcsődébe, noha meg tudják oldani gyermekük felügyeletét másképp is: vagy a nagyszülőkre vagy a dadára bízzák, vagy magán bölcsődébe adják, és amikor felszabadul egy hely valamelyik bölcsődében és az igazgatóság munkatársai értesítik erről a szülőt, azt a választ kapják, hogy a család már nem tart igényt a bölcsődei helyre. Anca Grama kifejtette azt is, hogy a szülők bizalma egyre nagyobb az önkormányzati bölcsődék iránt, mert sokkal olcsóbbak, mint a magánbölcsődék, ugyanakkor a körülmények és a bölcsődékben alkalmazott személyzet szakértelme is legalább olyan minőségű, ha nem jobb, mint a magánbölcsődékben. Ez pedig szintén oda vezet, hogy egyre többen akarják Nagyváradon önkormányzati bölcsődébe íratni gyermekeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában