Beszámoló

2024.02.20. 15:07

Eredményes évek állnak a margittai római katolikus egyházközség mögött

A margittai katolikus egyházközség lelki vezetését és a közösség építését Tóth Attila-Levente tisztelendő 2018 szeptemberétől vette át. Az egyházközség megvalósításairól és terveiről beszélgettünk vele.

Szőke Ferenc

Az egyházközség vezetésének átvétele idején a következő nyilatkozatot tette terveiről: „Meg kell tanulni együtt szuszogni a közösséggel és utána tervezni. A legfontosabb rávezetni az embereket és önmagamat is a Jóisten szeretetére. Sorrendbe kell állítani a sürgős és a kevésbé sürgős dolgokat, ez alapján megoldani őket.” Akkori nyilatkozatának megfelelően végezte lelkipásztori munkáját, lelki és fizikai téren egyaránt, és lett méltó követője Májernyik Mihály esperes-plébánosnak, aki előtte két évtizeden át szolgálta a margittai katolikus közösséget. „Lelki téren talán a legfontosabb eredmény az, hogy a közösség tagjai, mint családtagok gondolnak egymásra és sokan elindultak a személyes Isten-kapcsolat útján. Ez kevésbé látványos, de Isten tervének megvalósulásában ez a legfontosabb” – mondta a plébános. Sikerült megnövelnie a templomba járó hívek számát. Ez meggyőző erején túl kiemelkedő szónoki képességének köszönhető, mely prédikációit sikeressé, vonzóvá teszi. Talán ugyanezek a tulajdonságai vonzották az istenházába nagyobb létszámban a fiatalságot is. Ez nagy érték, hiszen ők a felekezet jövőjének zálogai. 

 

Az elmúlt négy év szemmel látható, fizikai megvalósításainak sora is bőséges. Ezeket a munkálatokat 2022-ben a nagytemplom tornyának felújításával kezdték el. Szerkezeti megerősítéseket, nyílászáró cseréket végeztek, újravakolták, a felső szinten zsalus nyílászárókat szereltek fel, és elhelyezték a haranglábat, melyek előmunkálatai voltak a harang elhelyezésének. A zsalus ablakok azt a célt szolgálják, hogy a harangszó minél messzebbre hallatszódjon. Ezekre a munkálatokra az anyagi finanszírozást Magyarország Kormánya biztosította a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott pályázat által. 2023 novemberében sikerült a helyére tenni és megszólaltatni a nagytemplom harangját. Régi vágya volt a margittai katolikus közösségnek, hogy harangszó hívja a szentmisére és jelezze a déli órát. „Tulajdonképpen a harang megszólalásakor vált teljessé, lett befejezve az Árpád-házi Szent Margit templom” – mondták többen is a hívek közül. 

 

Lesz még egy ünnepélyes mozzanat, amikor a megyés püspök úr megszenteli egy időben a tornyot, a harangot, a szobrot és az orgonát, melyre az idei évben sor fog kerülni. A harang nem új öntésű, már évek óta Margittán van. Ez is adomány, melyet a ’90-es évek elején, az akkori plébános, Kolozsvári István tisztelendő közbenjárására kapta a margittai egyházközség Németországból. 

A harangtorony alsó részében, az e célra kialakított térben, elhelyezték a Szent Család szobrot. Ezt Marosszentannán készítette Demeter József fafaragó, az anyagi fedezetet pedig legnagyobb részt a hívek adományai biztosították. A szobor magassága 180 cm és 20 cm-es talapzaton áll. Az eredeti terv szerint ebbe a térbe egy Árpád-házi Szent Margit szobrot akartak elhelyezni, melyet később az egyháztanáccsal egyeztetve megváltoztattak. „A mai felfordult társadalomban nekünk a családot és a Szent Családot, mint eszményképet, példaképül kell állítsuk a ma embere elé. Azzal az üzenettel, amit fel fogunk írni a szobor hátterébe: »Ó, Szent Család gyűjtsd egybe családunk szétszóródott tagjait.«” – indokolta meg a döntést a plébános úr. A Szent Margit sajátosság megmaradt a nagytemplomban egy Szent Margitot ábrázoló ausztriai gyönyörű mozaik üvegablak adománynak köszönhetően, amelyet a szentélyben helyeztek el. A szentélybe idén egy új márványoltárt is el akarnak helyezni – mondta a plébános úr.

Eredeti, sípos orgonát is kapott a nagytemplom, melyet az eddig használt elektromos orgona helyére szereltek fel. A munkálatok rövidesen elkészülnek, már csak a sípok hangolása és az orgona burkolása van hátra. Németországból vásárolták 9500 euróért, melyet Gerály József egyháztanácsos, helyi vállalkozó adományozott a közösségnek. Az építését Ambrus László kántor/kórusvezető végzi, aki orgonaépítésben is nagyon járatos. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ebben a témában doktorál. Segítő csapata is van, melynek tagjai Szabó Péter volt kántor, az egyháztanács, villanyszerelők és az asztalosok. 

 

A margittai katolikus közösség – elsősorban az idősebb korosztály – másik szeretett helye a Nagyboldogasszony Templom (katolikus kistemplom), hisz gyermekkorukban oda jártak és ott részesültek a Szentségekben. Fontos számukra ennek a templomnak a rendbetétele is. A plébános megértette és támogatta ezt az igényt és elkezdték a műemlék templom felújítását. Mivel műemlékről van szó, a felújítás hosszas előkészületi munkát, rengeteg engedély beszerzését igényelte, melyet mára sikerült véglegesíteni, ami 20 ezer euróba került. A meglévő forrásokat felemésztette, de nyertek a Vallásügyi Államtitkárságtól 200 ezer lejt, mely részben elegendő arra, hogy a tető és a sisak borítólemezeit kicseréljék. Ezt tavasszal el fogják kezdeni. A belső részben elvégezték önerőből az előkészítő munkálatokat. „Arra kérem ma a kedves híveket, hogy imádkozzunk annak érdekében, hogy ne mindig ütközzünk akadályba a felújítási munkálatok során. Isten fizesse meg százszorosan mindenki adományát. Minden hónap első vasárnapján a perselypénzt a kistemplom felújítására különítjük el. Az adományok híven tükrözik, hogy a hívek akarják a felújítást és adakoznak is e célból” – emelte ki a plébános. 

A helyi támogatásnak köszönhetően sikerült a plébánia épületének a hőszigetelését is megoldani, mely nagymértékben csökkenti majd a fűtési költségeket. 
 

 


 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában