Projekt

2024.02.06. 17:28

Diák-délelőtt a balladák bűvöletében

Új projektet indított útjára a váradi RMDSZ-nőszervezet, Diák-délelőtt a balladák bűvöletében elnevezéssel. Hétfőn a Szacsvay Imre Általános Iskola három hetedikes osztálya látogatott el a Partiumi Színházi Gyűjtemény előadótermébe.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az első vendégek a VII. C osztály diákjai voltak, akiket Pásztor Gabriella magyar szakos tanár kísért el, házigazdaként Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek fogadták őket. A téma Arany János A walesi bárdok című történelmi balladája volt.
Felvezetésként Pásztor Gabriella beszélt a gyermekeknek arról, miért kell mindig kiállni az igazságért, és nem hagyni elferdíteni a múltat.
Kiss Törék Ildikó arra hívta fel a figyelmüket, hogy a Kaláka együttes megzenésítette ezt az alkotást is. Felidézte, hogy 1981-ben, amikor ő a váradi magyar színtársulatot vezette, Bukarest jóváhagyta, hogy egy erdélyi turnéra jöhessenek Gryllus Vilmosék. Akkora volt az érdeklődés a koncertjük iránt, hogy napi két fellépést is beiktattak, s még egy harmadikra is igény volt késő este. Döbbenetes volt hallgatni őket, hiszen akkor még semmilyen jel nem utalt arra, hogy néhány év múlva megbukik a Ceaușescu-rezsim. A zenészek mindenhol hatalmas sikert arattak, holott „nem volt füstköd, nagy tám-tám és nagy teljesítményű mikrofon, mint mostanság” – magyarázta a színművész.

Egy személyes emlékét is megosztotta a jelenlevőkkel Kiss Törék Ildikó: 1989 decemberében, a forradalom napjaiban Kolozsváron lőttek is, és az akkor 14 éves fia, Zsombor, vakáció lévén, éppen a kincses városban tartózkodott. Egy kocsiban ültek a barátjával, melyet annak apja vezetett, és a Főtér felől lövések zaja hallatszott. Gyorsan a Fellegvár felé vették az irányt, így nem esett bántodásuk, azonban a fia utána még sokáig, amikor hallotta, hogy valahol lehúzzák a redőnyt, megijedt, mert ez a lövésekre emlékeztette őt. „A valóság egészen más, mint a filmbéli történések, és nem csak meghalni, hanem is élni is kell a szabadságért, hogy legyenek, akik megőrzik ezt!”, hangsúlyozta Kiss Törék Ildikó.
Meleg Vilmos arról beszélt, hogy miért „menő” verset tanulni napjainkban is, idézni egy adott élethelyzetben egy-egy költemény híres sorait. A walesi bárdok megírásának körülményeiről is szó esett, arról, hogy bár a cselekménye a középkorban játszódik, tőlünk távol eső királyságban, mégis mindenki értette az üzenetét. Nem nehéz elmondani, mert a ritmus és a rímek dallamosságot kölcsönöznek a szövegnek. Nemcsak a két színművész, hanem a diákok is elszavalták a költeményt. Utána két másik osztály érkezett, a VII. A és a VII. B, Vincze Melinda magyartanár tanítványai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában