Vízkereszt

2024.01.08. 15:32

Zajlanak a házszentelések Váradon is

Vízkereszthez kapcsolódva a nagyváradi római katolikus plébániákhoz tartozó lakásokban is elkezdődtek a házszentelések. A váradolaszi egyházközség tisztelendői – Szabó Ervin plébános és Oros Roland segédlelkész – több száz családhoz látogatnak el két hét alatt.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

„Idén is elindultunk megáldani, megszentelni a kedves hívek lakásait, otthonait, a helyet, ahol élnek, és elvinni nekik a karácsonyi örömüzenetet, az újévi jókívánságainkat. Ezekben a napokban felkeressük tehát azokat a családokat, amelyek kérik, hogy elmenjünk hozzájuk” – nyilatkozta lapunknak Oros Roland atya, a Barátok temploma káplánja. Arra hívta fel a figyelmet: a házszentelés valójában a háznak a megáldását jelenti a rossz szellemeknek a távoltartása céljából. Ezért vízkereszt után, az új évben szentelt vízzel hintik meg a lakásokat, illetve imádkoznak a családok egységéért, a békéért, az egyetértésért, azért, hogy Isten törvényei szerint tudják élni az életüket. Emellett a családlátogatás arról is szól, hogy beszélgetnek a hívekkel, tartják és építik velük a kapcsolatokat. Az egyházmegye éves kiadványát és egy matricát ajándékoznak ugyanakkor a vendéglátóiknak, utóbbit az ajtófélfára ragasztják. 2024-ban „A Lélek a pusztába vitte” mottó olvasható rajta, Szent Lukács evangéliumának negyedik fejezetéből. „Ez a matrica arra hivatott, hogy a házba belépőt emlékeztesse arra, hogy az adott ház egy megszentelt hely. Az Úr segíti a benne lakókat minden élethelyzetben, mert velük van mindig a nehézségek és az örömök közepette is” – magyarázta a váradolaszi egyházközség segédlelkésze.

Hétfő délelőtt három helyre kísértük el a tisztelendőt. A Bicazului utcában a Constantinescu házaspár, Edit és Sándor nagy örömmel fogadta Oros Rolandot és a vele érkező ministránst. Constantinescu Edit elmondta, hogy náluk ez családi hagyomány, arra a kérdésre pedig, hogy miért, egyértelmű és határozott választ adott: a hitük miatt. A Nicolae Jiga (Lukács György) utcában előbb a Rifnyák család otthonát kerestük fel, majd átmentünk Erzsébet asszony édesanyjához, a 85 esztendős Csilik Annához. „Mert van hitem, és hiszem, hogy a Jóisten sohasem hagy el engem, a bűneimmel együtt is szeret engem” – válaszolta az idős hölgy, amikor azt kérdeztük tőle, ő miért tartja fontosnak a házszentelést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában