Vasút

2024.01.08. 16:44

Van összeköttetés Nagyvárad és Kolozsvár között

Megkezdődött a Barátka és Egeres közötti vasúti sínek felújítása és villamosítása január 8-án, ezért ettől a naptól már nem járnak közvetlen vonatjáratok a Nagyvárad–Élesd–Bánffyhunyad–Kolozsvár vonalon. Továbbra is van lehetőség azonban eljutni egyik nagyvárosból a másikba.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Mint már megírtuk, a Kolozsvár és a román–magyar határ közötti vasúti pálya villamosítására négy külön tendert írtak ki, mindegyik kiírás egy-egy pályaszakasz felújítását foglalja magába. Ezek közül kettőnek, az Egeres és Kissebes, valamint a Kissebes és Barátka közötti szakasznak a munkálatai most kezdődtek el. Ezért mostantól azok az utasok, akik Nagyváradról Kolozsvárra akarnak eljutni a megszokott legrövidebb útvonalon, jelenleg még elutazhatnak vonattal Barátkáig, onnan pedig vonatpótló autóbuszokkal mehetnek tovább. Amíg elkezdődik a negyedik, azaz az Élesd–magyarországi határvonal közötti pályaszakasz korszerűsítése, addig még járnak a vonatok Nagyvárad és Barátka között, de amint elkezdődik ennek a szakasznak az építése, akkor már csak Élesdig fognak közlekedni a szerelvények. Érdemes kiemelni, hogy a Nagyvárad–Élesd vonalon a munkálatok ideje alatt is folyamatosan járni fognak a vonatok, tehát aki Élesdről Váradra, vagy Nagyváradról Élesdre vonattal szokott utazni, az ezután is megteheti ezt. Akik vasúton szeretnének eljutni Kolozsvárra, azok választhatják a Margitta és Zsibó felé haladó vonatot is, mely Szilágy megyén áthaladva jut el Kolozsvárig.

A két magán vasúttársaság, a Transferoviar Călători és az Interregional alternatív utazási lehetőségként közvetlen buszjáratokat üzemeltet Nagyvárad és Kolozsvár között. A buszok a nagyváradi vasútállomásról indulnak, a Max Food gyorsétterem mellől. Az első buszjárat, vasárnap kivételével, minden nap hajnali 4 órakor indul. A következő buszjáratok 7.30-kor, déli 12 órakor, 14.30-kor és 15 órától indulnak a hét minden napján. És van még egy járat a váradi vasútállomás mellől, mely 17.10-kor indul péntek és vasárnap kivételével a hét öt napján. A Kolozsvárról induló közvetlen buszjáratok 7 órakor, 7.30-kor, 9 órakor, 12.30-kor, 13 órakor és 17 órakor indulnak az ottani vasútállomás mellől, és 11.25-kor, 11.55-kor, 13.25-kor, 16.55-kor, 17.25-kor és 21.25-kor érkeznek meg Nagyváradra. Megjegyzendő továbbá, hogy a Román Államvasutak (CFR) egyelőre nem üzemeltet vonatpótló autóbuszokat.

A nagyszabású beruházás során nemcsak maguk a vasúti pályák újulnak meg a Kolozsvár és a román–magyar határ közötti szakaszon, hanem mindenhol, ahol lehet, dupla sínpárt alakítanak ki, egyedül csak a révi szorosban és annak közvetlen közelében marad az egy vágány, mert az ottani terepviszonyok nem teszik lehetővé a dupla sínpár kiépítését. A beruházás során számos vasúti pályaudvar és állomás is megújul, mi most a nagyváradi főpályaudvarnál végzett munkálatokat emeljük ki: újravakolják az állomás épületét, de a legnagyobb változás az lesz, hogy lebontják a Teodor Neș-hidat, mert nem elég magas ahhoz, hogy alatta megoldható volna a vasút villamosítása. A híd helyén egy közúti aluljáró épül majd. Ezekhez a munkálatokhoz kapcsolódik, de nem ennek a beruházásnak a része az az ötlet, hogy lebontsák a pályaudvar északi oldala mellett lévő épületeket is, ezek helyén emeletes parkolóházat terveznek építeni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában