MKN

2024.01.29. 15:39

Templomban ünnepelték a magyar kultúrát Diószegen

Bihardiószegen vasárnap délelőtt bensőséges keretek közt, a református templomban ünnepelték a magyar kultúra napját.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

A hagyományoktól eltérően ezúttal nem kultúrházban ünnepelték a magyar kultúra napját Bihardiószegen, a református egyház fogadta az eseményre érkezőket. Ennek csak örülni lehet, hisz a település mindkét művelődési létesítménye átfogó felújítás alatt van. Ezzel magyarázható, hogy szerényebb programpalettával hirdették meg a „megmaradás” ünnepét, ahonnan a fűtetlen helyszín sem riasztotta el a szép számban megjelenteket. 

Bara László érmelléki református esperes, bihardiószegi lelkipásztor a 139-ik zsoltárból vett igerészre építette mondandóját. Többek közt az elmagányosodásról szólt, az emberek nehezen találják meg az egymáshoz vezető utat – mondta. De örömhírrel is szolgált: Isten minden körülmények között mellettünk áll, segít, támogat bennünket, látja minden lépésünket, ismeri a gondolatainkat. Ezért a hívő ember sohasem lesz magányos, a mindennapokban vele van a gondviselő szeretet – összegezhetők a szószék magasából elhangzottak.

Fotó: Mészáros Márta

Mados Attila polgármester köszöntőjében kitért a közösséghez való tartozás fontosságára, ami erőt ad ahhoz, hogy a romboló ördögi machinációkkal – amelyek a nemzetek felszámolását, a globalizáció világgyőzelmét vizionálják – sikeresen vegyük fel a harcot. „Az egynyelvű, homogén társadalom eszméivel száll szembe a magyar kultúra ünnepe is, amit felvállal közösségünk, amiképpen a családot alkotó nő és férfi kettőst, mind családpillért fogadjuk el” – fogalmazott az elöljáró. 

Biró Rozália képviselő is köszöntötte a jelenlévőket. A felnőttek mellett a fiatalokhoz is szólt. Mint mondta, minden cselekedetünkkel, tettünkkel kötelességünk szolgálni azt, amit ránk bízott a gondviselés. Ki-ki a maga helyén, saját képessége szerint óvja, védje kultúránkat, ahogyan azt nagy elődeink is tették – fejtette ki a képviselő. 

Az ünnepi műsor nyitányaként előbb Krasznai Anikó helyi RMDSZ-es tanácsos szavalt, majd pedig Marosán Csaba, a kolozsvári színház művésze adta elő versösszeállítását. A szuggesztív erejű lélekemelő sorok Radnóti Miklós, Reményik Sándor, Dsida Jenő, Ady Endre és Wass Albert tollából születtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában