Sürgősségi ellátás

2024.01.04. 16:28

Közel másfélezren jelentkeztek szilveszter körül a sürgősségin

Illusztáció

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A Bihar megyei kórház sürgősségi betegellátó egységénél 1423 esetet láttak el december 30.–január 2. között. „Rettentően sok esetünk volt, főleg január 2-ának első felében, amikor 8–20 óra között, azaz 12 óra alatt 300 páciens jutott hét orvosra” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak dr. Hadrian Borcea, a Bihar megyei rohammentő-szolgálat (UPU-SMURD) vezetője. Elmondása szerint szilveszter előtt kevesebb esetet kellett ellátniuk, december 30-án 38, december 31-én pedig 34 személyt kezeltek, január első két napján azonban jelentősen megnőtt a sürgősségi ellátást igénylők száma. Ezeken a napokon 46, illetve 57 olyan személy is jelentkezett a sürgősségin, akik esésekből származó csonttöréseket szenvedtek: egyikük például mindössze fél méter magasságból esett le, de eltörte a medencecsontját és a bordáit.
Örvendetes ugyanakkor, hogy idén szilveszterkor a sürgősségire nem érkezett olyan személy, aki petárda okozta sérülésekkel jelentkezett volna. Az elmúlt években ugyanis több olyan eset is volt, amikor a pirotechnikai eszközök nem megfelelő használata miatt roncsolt ujjú vagy sérült szemű pácienst kellett ellátni – tette hozzá a rohammentő-szolgálat vezetője. Az említett sérülések mellett azonban 18 esetben különböző mérgezéseket jegyeztek, amiből hat alkoholmérgezés, három pedig pszichotróp szerek okozta mérgezés volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában