Beruházás

2024.01.10. 08:32

Kerékpárutat alakítanának ki Sólyomkővár területén

A környék természeti szépségeit és adottságait kihasználva Sólyomkővár (Șinteu) község turisztikai célponttá válna egy új kerékpárútvonal kiépítésével.

Illusztráció

Fotó: Ovi D. Pop

ERDON-összeállítás

Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében finanszírozott projekt részeként a sólyomkővári önkormányzat egy 6,5 kilométer hosszú, erdőn áthaladó bicikliutat alakít ki, amely nemcsak a gyakorlott kerékpárosok igényeit elégíti majd ki, hanem a gyermekes családok számára is alkalmas lesz. „A szerződést már aláírtuk, a projekt készen áll, most a Környezetvédelmi Ügynökség jóváhagyására várunk. Reméljük, hogy a közbeszerzési eljárás nem fog elhúzódni, és az év végére elkészülhet az új út” – mondta el Lașak Benedek, Sólyomkővár polgármestere az Ebihoreanulnak.
A kerékpárutat Sólyomkővár és Almaszeghuta (Huta Voivozi) között építik ki egy erdős részen keresztül. Lényegében két szakasza lesz: az egyik Almaszeghutáról indul és 5,1 kilométer hosszú lesz, míg a második az elsőből leágazva délre halad majd még 1,4 kilométeren keresztül. Az út szélessége 1,5 méter lesz, és a folytonosság érdekében három fahidat is építenek majd a Bisztra-patak felett. A PNRR által finanszírozott projektnek van egy másik része is, mégpedig három, elektromos járművek töltésére alkalmas állomást is ki kell alakítani. A beruházás összértéke 2,3 millió lej.

Ez lesz az első kerékpárút Sólyomkővár területén, de a jövőben összekapcsolnák egy másodikkal, amelyet az önkormányzat európai uniós projekt keretében valósítana meg. „Ezzel a második projekttel, melyet reményeink szerint megnyerünk, további egy kilométernyi kerékpárutat és egy kilátót építenénk” – tette hozzá Lașak. Nem csupán ezek a lépések történnek annak érdekében, hogy Sólyomkővár turisztikai célponttá váljon, hiszen a Bihar Megyei Tanács egy vissza nem térítendő támogatással megvalósuló projekt révén kempinget épít 13 faházzal, egy konferenciateremmel, étkezőkkel stb. A munkálatok tavaly szeptemberben kezdődtek, és 90 százalékban el is készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában