Projektek

2024.01.12. 10:15

Idén is több beruházás indul Váradon

Az elmúlt év a beruházások éve volt Nagyváradon, és idén is legalább két nagyszabású projekt indul. Ezek mellett több még folyamatban levő beruházás is befejeződik majd.

BN-összeállítás

Az év végi hajrá ellenére még mindig több olyan projekt van Nagyváradon, amelyet csak részben sikerült befejezni. Az öröm az ürömben az, hogy az Európai Uniótól kapott teljes összeget sikerült felhasználni, és idén már a munkálatoknak azon részét fogják elvégezni, amelyeket amúgy is a város kasszájából kell fedezni. Ilyen beruházás például a nagyvásártéri és Gojdu téri közúti aluljáró-építés, a nagypiac újraépítése vagy a váradszőllősi geotermikus fűtéshálózat kiépítése. Ezek mellett a projektek mellett 2024-ben számos beruházás indul, ezek közül kettő nagy volumenű: a Vlădeasa utcai járványkórház, valamint a Körös/Tudor Vladimirescu utcai aluljáró építése. „Szeretnénk elkezdeni az új kórház építését, a finanszírozási szerződést tavaly év végén írtuk alá – nyilatkozta Florin Birta a bihon.ro portálnak. A Vlădeasa utcai járványkórház kivitelezője egyébként a Construcții Erbașu vállalat lesz. Az építtetőnek hat hónapja van a tervezésre és 30 hónapja a kivitelezésre. A 363,6 millió lejes (áfa nélkül) építkezés összegének túlnyomó része az Európai Uniótól érkezik az Országos Helyreállítási Terven (PNRR) keresztül. A tervezési és kivitelezési szerződéseket tíz nap múlva írhatják alá az érintett felek, ebben a tíz napban lehet benyújtani a fellebbezéseket.

A váradi önkormányzat két projekt átütemezését kérte és kapta meg, ami azt jelenti, hogy módosították a projektek befejezésének és lezárásának az időpontját. Az egyik ilyen beruházás a volt Gavril Curteanu kórház épületének rehabilitációja. A projekt 75 százalékban készült el, de mivel nem találtak időben kivitelezőt a belső munkálatok elvégzésére, ezért csúszik a teljes befejezés. A másik ilyen átütemezett munkálat a fűtési hálózat felújításának harmadik szakasza, mely amúgy már 98 százalékban elkészült. Ez utóbbi, 159,3 millió lejes projekt keretében 20 kilométernyi fűtéscsövet cseréltek ki, azonban a hőközpontok felújítását nem tudták megvalósítani, mert három meghirdetett tenderre sem jelentkezett senki. 

Ebben az évben kezdenék el a Körös/Tudor Vladimirescu utca és a Vitéz/Decebal út kereszteződésében egy új közúti aluljáró építését is. A majdani aluljáró kétsávos lesz, maga a Körös utca a központ felől haladva az aluljáróból feljőve négysávossá fog szélesedni. A szóban forgó kereszteződésben gyalogos aluljárót is fognak építeni, amelyet lifttel is ellátnak, hogy az idősek, a mozgássérültek, a biciklisek stb. is igénybe vehessék. Ezeken az aluljárókon juthatnak majd át a gyalogosok a Vitéz utca egyik oldaláról a másikra, ugyanis a kereszteződésben felszámolják majd a gyalogátkelőket. Ennek nyomán a Vitéz utcai autó-, busz- és villamosforgalom zavartalanul bonyolódhat majd, mert a Körös utca magasságában nem fogja keresztezni sem a gyalogos-, sem az autóforgalom. „Becslésem szerint június körül kezdődhetnek meg a Körös utcai aluljáró építési munkálatai, jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik, ami valószínűleg április végére zárul le. Fontos lenne júniusban elkezdeni az építést, hogy a munkálatok főként a nyári vakációban zajlodjanak, hiszen legalább másfél hónapra fel kell függeszteni a villamosközlekedést” – tette hozzá Birta. A tenderre hét ajánlat érkezett. Idén fejeződhet be a Borsi úti közúti felüljáró építése is, viszont a Fő utcai aluljárók kialakítása és a sétálóutca felújítása már csak 2025-ben fog elkezdődni.

Az év második felében kezdődik el öt váradi zöldövezet – a December 1. park, a Bunyitay-liget/Brătianu park, a December 22. park, az Ezredévi emléktéren/Libertății levő park, valamint a vársáncban levő park – felújítása is. „A projektek készen állnak, január végén indítjuk a közbeszerzési eljárást a munkálatok elvégzésére, az év második felében pedig felújítjuk a parkokat. A Petőfi parkban zajló munkálatok idén nyáron érnek véget” – részletezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában