Kiállítás

2024.01.16. 08:14

Fotópályázatot írtak ki egy Eminescu-versre

Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), partnerségben a Summit Agro Romániával és a Bihar Megyei Kulturális Igazgatósággal pénzdíjazásos fotópályázatot hirdetett Mihai Eminescu egyik közismert versének a címét választva jeligéül.

Ciucur Losonczi Antonius

A román kultúra napján, január 15-én, hétfő délelőtt tartották a közismert Eminescu-vers, Kibédi Sándor fordításában Miért renegsz, rengeteg? jeligéjű fotópályázatra beérkezett alkotásokból válogatott fotókiállítás nyitóünnepségét a nagyváradi várban működő EFA Kiállítási Központban, a XII. Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál keretében.

Az ötletgazda Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnöke felidézte, hogy 2004-ben egy pályázatot akart hirdetni a világban élő román fotóművészek számára a román kultúra napja alkalmából, s akkor döbbent rá arra, hogy ilyen nap nincs is Romániában. Hat évnek kellett eltelnie ahhoz, míg végül 2010-ben az akkori kulturális miniszter, Kelemen Hunor január 15-ét jelölte ki az ünnepre, mivel ekkor született Mihai Eminescu. A mostani pályázatra 362 pályamű érkezett az Egyesült Államokból, Szerbiából, Máltából, a Moldovai Köztársaságból, Romániából, Ukrajnából és Magyarországról. A zsűri tagjai voltak dr. Patricia Știrbu, a Summit Agro regionális elnöke, Tóth István és Borbély András, a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság vezetője, akit Anca Marchiș, az Emanuil Gojdu Főgimnázium igazgatója képviselt, akik végül 59 alkotást választottak ki. Első lett, és 600 lejes jutalomban részesült Ioan Roxin fotóművész, második Veaceslav Bruma (500 lej), harmadik Claudiu Oros (400 lej). Emlékplakettet kapott Mircea Albu, Bánházi Gyöngyi, Bikfalvi Zsolt, Fekete Réka, Lázár Eszter és Mariana Scubli.

 

Anca Marchiș kiemelte, hogy két éve ápol jó kapcsolatot Tóth Istvánnal, a diákjai két ingyenes fotóművészeti tanfolyamon is részt vettek. Az igazgatónő ezután felolvasta a Franciaországban élő Ioan Roxin üzenetét, melyben a fődíj nyertese kifejtette, hogy alkotásaival a természet és az ember, az örökkévalóság és a mulandó közti néma párbeszédet szerette volna ábrázolni, mert megítélésében, ahogyan minden vers egy-egy történetet mesél el, a képek is vizuális metaforák.

Nagy Gabriella, a művészeti líceum igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a vernisszázson találkozót adott egymásnak a vizuális-, a zene- és az előadóművészet, ha pedig nyitottak vagyunk ezek befogadására, akkor szebb lesz a világ.

Maria Rad, a Gojdu Főgimnázium diákja románul, Balta-Taics Hanna, a művészeti líceum tanulója (felkészítője Mados Andrea tanár) pedig magyar nyelven mondta el a Ce te legeni, codrule? (Miért renegsz, rengeteg?) című költeményt. A zenei pillanatokról Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodott. Az időszaki tárlat február 14-ig látogatható a Matei Stegerean Galériában, kedden, csütörtökön és pénteken 10–14, hétfőn és szerdán 14–18 óra közt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában