Színjátszás

2024.01.31. 08:50

Elismerés az érmihályfalvi Móka Színjátszó Csoportnak

A magyar kultúra napja alkalmából az érmihályfalvi Gizella Művelődési Központban megtartott Pódium- és Szépműves-díj átadóján a Móka Színjátszó Csoport is elismerésben részesült. A Pódium-díjat Szabó János rendező vette át. Vele beszélgettünk a Móka Színjátszó Csoport eddigi eredményeiről, jövőbeli terveikről.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

Egy lelkes színházkedvelő csoport 2000-ben összedugta a fejét és életre hívták a helyi amatőr színjátszócsoportot, amely a települést átszelő patakról, a Mókáról kapta a nevét, illetve ide értendő a mókázás, a nevettetés, a szórakoztatás szándéka is. A formáció a kezdetektől mindmáig szerves részét képezi a helyi kulturális életnek, az érmelléki város hírnevét öregbítik határon innen és túl. A csoport tagjai között van pedagógus, közalkalmazott, vállalkozó és nyugdíjas, de gyakran feltűnnek a színpadon gyermekszereplők is. A létszámot a műsorpalettán lévő darabok határozzák meg, de általában 15–25 fő között mozog. Megalakulásuk óta több, mint 70 műkedvelő kapott lehetőséget. Évente 2–4 egész estét betöltő bemutatót tartanak. Repertoárjukban szerepelnek népszínművek, vígjátékok, drámák, valamint önálló irodalmi műsorok, zenés-verses összeállítások. 2004 óta minden szilveszter este zenés kabaréműsorral búcsúztatják az óévet a törzsközönséggel együtt. Debütáló eladásukra örömmel emlékeznek vissza: Szigligeti Ede A cigány című darabjával léptek először színpadra. A teljesség igénye nélkül néhány címet is említett a rendező, amivel sikerült a közönség és a szakma elismerését kivívniuk: Móricz Zsigmond Égi madár, Rejtő Jenő Úri lány szobát keres, Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak, G. B. Shaw Pygmalion, Noel Coward Vidám kísértet, de ide sorolható Csiky Gergely Buborékok című darabja is. Emellett számos stúdióelőadást is színre vittek Ady Endre, József Attila, Arany János költészetét jelenítve meg. Csak a szépre emlékezem, illetve Évszakok címmel zenés irodalmi esttel teremtettek értéket. „Mindenevő” voltukat láttatja a Lasciatemi cantare! címmel meghirdetett, olasz slágereket megidéző estjük.

A Móka Színjátszó Csoport már rég kinőtte a kisváros határait, nemcsak Bihar megye több településén, de Erdély szerte láthatta őket a közönség. Rendszeresen részt vesznek a Magyarországon megrendezett színházi fesztiválokon és találkozókon, többek között Budapesten is felléptek már. Ezekről a fesztiválokról több díjjal és elismeréssel tértek haza. Számtalan fesztiváldíj, legjobb előadás, legjobb rendezés, legjobb epizódszereplő, legjobb női, illetve férfi főszereplő díjak, valamint a Magyar Szín-Játékos Szövetség Arany fokozatú minősítése láttatja a város pulzáló kulturális életét. 

A 2024-es évre három bemutatót terveznek. Ebből az elsőt, Molnár Ferenc Az ibolya című vígjátékát a magyar kultúra napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepséget követően láthatta a közönség. A helyzetkomikumot, a szatíra elemeit sikeresen kiaknázó szereplők méltán érdemelték ki a telt házas előadás közönségének tapsát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában