Ajánló

2024.01.18. 12:42

Dokumentumfilm-vetítés a Léda-házban

BN-összeállítás

A Magyar Kultúra-heti ünnepségsorozat részeként január 21-én, vasárnap 17.30 órától a nagyváradi Léda-házban tartják Íme hitünk szent titka – Török Judit, László Váradi Gyula dokumentumfilmjének a bemutatóját a Háló Egyesület és Varadinum Kulturális Alapítvány szervezésében.

László Váradi Gyula összegző alkotásának tartalmi vonatkozásai és szimbólumrendszere szorosan összefügg azzal a szellemiséggel és szándékkal, mely a rendezőt 1991-ben a Budavári Zeneművészeti Alapítvány életre hívására, 1992-ben pedig az Egyházzenei Fesztivál határokon túl is átívelő sorozatának elindítására és közel 20 esztendőn keresztül való megrendezésére ösztönözte. Az Alapítvány és a fesztiválsorozat művészeti fővédnöke Farkas Ferenc zeneszerző és László Gyula régész-képzőművész voltak.

László Váradi Gyula zenetörténész, zenei rendező, filmrendező, szakrális film és szcenikai oratóriumok rendezője 1944-ben született Sepsiszentgyörgyön, keresztény családban. A művészetek iránti vonzódását édesapjától, László Mihálytól örökölte, aki a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház zenekarának alapító tagja, elsőhegedűse volt. Zeneművészeti tanulmányait Kolozsvárott és Bukarestben folytatta. Nagyváradot második szülővárosának tekinti, ezért atyai jó barátja, László Gyula régész-képzőművész kérésére 1991-ben a Váradi megkülönböztető művésznevet vette fel. Sepsiszentgyörgy – Kolozsvár – Nagyvárad mellett Budapestet tartja élete negyedik megtartó oszlopának. Vallomása szerint bárhol letelepedhetett volna a 80-as években, a legfontosabbnak azt tartja, hogy mindig a történelmi Magyarországon élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában