Zárókonferencia

2023.12.13. 08:20

Uniós forrásból újították fel az orgonát

Európai uniós finanszírozású projekt zárókonferenciáját tartották kedd délelőtt a megyei tanács székhelyén, az ebben érintett partnerintézmények képviselőinek a jelenlétében.

Forrás: romkat.ro

Ciucur Losonczi Antonius

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke kifejtette, hogy A határon átnyúló integrált képzési és támogatási hálózat létrehozása és fejlesztése, a határon átnyúló turisztikai szolgáltatások minőségének javítása és népművészeti termékek kiemelése Bihar és Hajdú-Bihar megyében elnevezésű projekt fő célja a foglalkoztatottság növelése volt a vendéglátó- és az idegenforgalmi iparban, valamint a kulturális szektorban. A fő kedvezményezett a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (AMD) volt, illetve együttműködő partnereknek bizonyultak még a Körösszegapáti Ortodox Egyházközség (Magyarország), a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Biharpüspöki Református Egyházközség, a Nagyvárad-Észak-Őssi Ortodox Egyházközség és az izbuc-i ortodox kolostor.

Böcskei László megyés püspök kiemelte: mennyire fontos, hogy az elődeinktől kapott értékes örökséget ne csak megvédjük, hanem gyarapítsunk is értékteremtő munkával. Örömének adott hangot, hogy végre sikerült restaurálni a székesegyház tulajdonképpen két hangszerből álló orgonáját, mely már közel negyed évezredes múltra tekint vissza. Szigeti Ferenc biharpüspöki református lelkész lapunknak azt mondta: Püspökiben volt egy épületük, ami régebben egyházi iskolaként működött, de csak fele volt használatban, mert a másik része az államosítás után annyira le lett lakva, hogy csak hatalmas költségek árán tudták volna renoválni. Ezért „kapóra jött” ez a RO-HU-s rojekt, melynek keretében felújították a napjainkban Emmaus-háznak nevezett ingatlant, renoválták a tornyot és a szinte 3000 négyzetméteres kertet is újratervezték, tanösvényeket is kialakítva. Képzéseket is tartottak a borászat, tájépítészet és kertrendezés, a kéziszövés területén, illetve idegenvezetőket és szállodai személyzetet képző tanfolyamokat rendeztek, és különféle eseményeket is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában