Solidaris

2023.12.22. 09:23

Szeretetszolgálat nem csak karácsonykor

A marosvásárhelyi székhelyű Solidaris Egyesület által működtetett Telefonos Szeretetszolgálat közel három éve Nagyváradon is jelen van. A Ne éhezzen senki elnevezésű kampányuk keretén belül tartós élelmiszert gyűjtenek rászorulóknak, nem csak karácsony körül.

Forrás: Facebook/Asociatia Solidaris Egyesület

János Piroska

Lapszámainkban többször is hírt adtunk a Solidaris Egyesület Ne éhezzen senki elnevezésű kampányáról, melynek során szerény jövedelmű családok, kisnyugdíjasok, illetve hajléktalanok körében osztanak ki élelmiszert, elsősorban a november–március közötti hónapokra fókuszálva. „Látszólag egy jobb életszínvonalon élünk, az utóbbi tíz évben olyan fejlődéseken ment keresztül a társadalom, amely arra enged következtetni, hogy a mindennapi betevő falat nem jelent ugyanakkora gondot, mint régebben. A hozzánk beérkező igények azonban azt mutatják, hogy ez csak a látszat. Nagyon sok helyre viszünk ki tartós élelmet, illetve biztosítunk nagyon sok személynek meleg ételt, olyanoknak, akik az utcán veszik át ezeket. Kolozsváron és Marosvásárhelyen hajléktalanmissziónk is van, de a negyedekben lakó nénik és bácsik is beállnak a sorba a hajléktalanok közé meleg ételért. Tartós élelmiszercsomagot viszünk azoknak, akik erre rászorulnak, hiszen az ünnepi, de a hétköznapi menü is egyre nagyobb kihívást jelent. A megnehezedett körülmények késztethetnek kétségbeesésre, de összefogásra is, mi ez utóbbira szólítottuk fel az erdélyi magyarságot” – mondta el érdeklődésünkre Sajó Norbert, a Solidaris Egyesület alapítója, aki hozzátette: nincs kicsi vagy nagy adomány, a lényeg, hogy segítsünk. A Telefonos Szeretetszolgálat vonalán (0265/555-555) várják mind az élelmiszercsomagok igénylését, mind pedig a felajánlásokat. A telefon hétfőnként 15–20 óra között Nagyváradon csöng ki, kedden, szerdán és csütörtökön Marosvásárhelyen, péntekenként Kolozsváron, de az önkéntesek egymás között tartják a kapcsolatot, így a kéréseket tudják közvetíteni a megfelelő helyre. A kampányban különös hangsúlyt fektetnek januárra és februárra, az egyesület elnöke szerint ugyanis ezek a hónapok az év legkritikusabb időszakai, amikor az ünnepek után sokakról megfeledkezünk. Elsősorban tartós élelmiszereket gyűjtenek – lisztet, cukrot, olajat, száraztészta-féléket –, házi készítésű lekvárokat, zakuszkát ugyanakkor nem tudnak fogadni, ezek ugyanis nem rendelkeznek eredeti tanúsítvánnyal, így elsősorban üzletekből vásárolt termékeket tudnak továbbosztani. A felajánlók a fenn említett telefonszámon keresztül vehetik fel a kapcsolatot a szeretetszolgálat önkénteseivel, akik további eligazítást adnak. Aki különböző okok miatt nem tud élelmiszercsomagot eljuttatni, az pénzösszeg átutalásával is támogathatja a kampányt (Asociaţia SOLIDARIS, RO56 BTRL RONC RT02 2703 8401). Az egyesület munkáját négy euróval a 8864 telefonszámra elküldött SMS révén is lehet segíteni. A szeretetszolgálat munkatársai igyekeznek személyesen kivinni a csomagot az igénylő számára, ezzel megbizonyosodnak arról is, hogy olyan helyre kerül az adomány, ahol valóban szükség van rá.

Különleges program

Mint megtudtuk, a Telefonos Szeretetszolgálat karácsony alkalmával különleges programmal készül: december 22-én, pénteken 15–20 óra között a kolozsvári „Kismadárka” adventista gyermekcsoport kórusa fogadja a telefonhívásokat kántálások formájában, december 25-én, karácsony első napján 15–20 óra között a nagyváradi „Lilliput Társulat” színészei a Szigligeti Színház színművészével, Hajdu Gézával karácsonyi történetekkel ajándékozzák meg a betelefonálókat. December 26-án, kedden Ötvös József református lelkipásztor lelki gondozói jellegű beszélgetésre várja a betelefonálókat, amelyen az ünnepről, annak eredetéről, mélységeiről és magasságairól esik szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában