Évértékelő

2023.12.29. 16:14

Sikeres évet zárt a Szigligeti Színház

Bár évadot még nem zár a Szigligeti Színház, a naptári év végéhez közeledve a 2023-as esztendő eredményeit értékelte ki a nagyváradi kulturális intézmény.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

A csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatón elhangzott: a színház nemcsak a saját előzetes terveihez, hanem a tavalyi évhez képest is túlteljesítette magát. A tavalyi 3100-hoz képest idén 3650 bérletet adtak el, illetve sokkal több a diákbérletes, több kisbérletük lett vidéki helyszíneken, illetve más városokban is – Bihar megye mellett Nagykárolyban és Zilahon is sikerült 3-4 előadást tartalmazó bérletkonstrukciót ajánlani – mutatott rá Czvikker Katalin, az intézmény igazgatója. A színház bevétele is emelkedett a tavalyi 1.170.000 lejhez képest: idén ez az összeg 1.600.000 lejre rúg. Mint elhangzott, a színház eredetileg 970.000 lejnyi bevételt becsült erre az évre, így 165 százalékkal túlteljesítették a vállaltakat. A bevétel 92 százaléka az intézmény alaptevékenységéből származik – jegyek, bérletek, előadások eladása –, hat százaléka pályázatokból, két százalék pedig az épület bérbeadásából. A színház idei összköltségvetése 14.023.000 lej, ebből az állami támogatás 12.423.000 lej. Utóbbi kapcsán elhangzott: a fejlesztési minisztériumtól több mint 8 millió lej származik, 4.039.000 lej pedig a Bihar Megyei Tanács hozzájárulása. Az anyagi bevétel mellett a nézőszám is növekedett: a tavalyi 42.900-ról 57.700-ra emelkedett az előadások iránt érdeklődő közönség száma. A színház társulatai idén összesen 362 előadást játszottak, ebből 249-et Váradon, 85-öt Románia területén, 28-at pedig Magyarországon. 

Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője elmondta: dolgos évet tudhatnak maguk mögött, ugyanis nemcsak a bemutatók, hanem a kiszállások száma is nagy volt az elmúlt évben. Felidézte, hogy a román társulattal közösen idén tavasszal sikerült birtokba venni az egykori Transilvania mozi stúdióvá alakított terét, ahol több korábbi előadást is játszottak, illetve márciusban itt mutatták be az Én, a féreg – Kaffka-kabaré című előadást, ami kifejezetten erre a helyszínre készült. Ugyancsak a 2023-as év mérlegéhez tartozik, hogy két új taggal bővült a társulat: Ilyés Klaudiát és Nagy László Zsoltot A padlásban láthatta először a váradi közönség, de feltűnnek majd a Csárdáskirálynő egyik szereposztásában is. Elmondta, az idei évben a színház leginkább a klasszikusabb, zenés előadások kedvelőinek kedvezett, hiszen olyan nagy sikernek örvendő darabok szerepeltek, illetve szerepelnek a repertoárban, mint a Csinibaba, A padlás, valamint a szilveszterkor bemutatandó Csárdáskirálynő.

Kerekes Dalma, a Nagyvárad Táncegyüttes képviseletében idézte fel a 2023-as év történéseit. Az új évadtól a Nagyvárad Táncegyüttes is két új taggal bővült, Fodor Virággal és Nagy Csomor Mártonnal, őket a századik előadásához közeledő VanMese című produkcióban láthatta a közönség. Az együttes néphagyományról, néptáncról szóló ismeretterjesztő előadásait – Mindenki hagyománya, Szentandrástól vízkeresztig – közel 1300 diák látta, ebben a sorozatban készülőben van egy harmadik előadás is, amely a farsangi, húsvéti ünnepkört öleli fel. Összefoglalójában felidézte, a Schmürz című fizikai színházi előadás a Nagybányai ATELIER Nemzetközi Előadóművészeti Fesztivál nagydíját érdemelte ki. Számos koprodukció született a végéhez közeledő évben a színház másik két társulatával is: a Szigligeti Társulattal együtt a Figaro házasságában, a Csinibabában és a vasárnap bemutatandó Csárdáskirálynőben láthattuk/láthatjuk a táncegyüttes tagjait, illetve a Lilliput Társulattal a Tüskevár előadást alkották meg koprodukcióban.
Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője évértékelőjében köszönetet mondott az iskolaigazgatóknak és mindazon tanároknak, akik lehetővé tették, hogy a Petőfi-emlékévre készült petőfisándor@arany.hu című interaktív osztálytermi előadást már hatvanszor játszhatták el. Ebben az évben a legkisebbek a Tüskevár, a Ludas Matyi és a Rumini bemutatóját láthatták, ugyanakkor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel és az Ort-Iki Báb- és Utcaszínházzal folytatott együttműködés keretében húsvétkor és adventkor is térszínházi előadásokat mutathattak be. A művészeti vezető felidézte, hogy karácsony első napján a társulat több művésze várta a Telefonos Szeretetszolgálathoz befutó hívásokat – meséket, verseket olvastak fel a betelefonálóknak.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Lilliput Társulat két művésze, Lélek Sándor Tibor és Németi Emese, illetve a Szigligeti két színművésze, Hunyadi István és Szotyori József is. Németi Emese a 9–13 éveseket megszólító Szigligeti Tanoda sikereiről beszélt, Hunyadi István pedig felidézte: az általa rendezett Bányavirág nemrég elérkezett a 60. előadásához, a trilógia második részét, a Bányavakságot pedig januárban 34. alkalommal játsszák, így a mindkét darabban megjelenő Féleszű Sánta Feri (Kocsis Gyula) hamarosan századjára fog közönség elé állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában