Tanácsok

2023.12.07. 14:45

Óvatosságra intenek a rendőrök az ünnepi időszakban

Közelegnek a karácsonyi ünnepek, ezért az üzletek, piacok és bevásárlóközpontok zsúfolttá válnak. A nagy tömeg és a sietséggel járó figyelmetlenség miatt könnyen a zsebtolvajok áldozataivá válhatunk, figyelmeztetnek a rendőrök.

Illusztráció

Fotó: Getty Images/iStockphoto

ERDON-összeállítás

Az ajándékozás és a vásárlás hónapjában a Bihar megyei rendőrség egy sor tanáccsal szolgál arra vonatkozóan, hogyan kerülhető el, hogy valaki a tolvajok vagy a betörők áldozatává váljon. Vásárláskor figyeljenek oda, hogy a pénztárcát ne tartsák látható helyen, legjobb, ha a kabát belső zsebében tárolják. Ne tartsák a pénzt a külső zsebekben és kerüljék el a piacok, a vasútállomások és a buszpályaudvarok zsúfolt helyeit. A vásárlást követően, a parkolóban figyeljenek oda, hogy a vásárolt, főleg nagy értékű ajándékokat ne pakolják látható helyre az autóba, mint például a hátsó ülés. Ha csak pár percre is távolodnak el a járműtől, zárják be a csomagtartót és az ajtókat. A tömegközlekedési eszközökön figyeljenek oda a gyanúsan viselkedő személyekre, csomagjaikat lehetőleg tartsák maguk előtt, és fokozottan ügyeljenek azokra a zsebekre, táskákra, amelyekben a pénzt és az irataikat tartják.
Nemcsak útközben, hanem otthon is figyelni kell a csalókra, a tolvajokra és a betörőkre. A rendőrség azt javasolja, hogy ne adjanak ki információt (munkaprogram, a család létszáma, telefonszám stb.) magukról vagy szomszédaikról. Ha este elhagyják a lakást, kapcsolják be a rádiót vagy az egyik helyiségben hagyják égve a villanyt, így azt a látszatot kelthetik, hogy a lakás nem üres. Az értéktárgyaikat tárolják biztonságos helyen. Távozáskor ellenőrizzék, hogy az összes ajtót bezárták-e, és vigyázzanak a lakáskulcsokra. Biztosítsák a földszinten vagy az alsóbb emeleteken levő teraszokat, ablakokat, hogy a rablók ne tudjanak bejutni rajtuk. Fenntartással kell kezelni a házaló árusokat és azokat, akik különböző ürügyekkel (javítás, patkány-, illetve rovarirtás, díjbeszedés, szobabérlés stb.) csengetnek be. Amennyiben valaki hivatalos személyként mutatkozik be, kérjék el a szolgálati igazolványát és jegyezzék fel az azon szereplő adatokat. Ne engedjenek be a házba koldusokat, házaló árusokat vagy más ismeretlen személyeket, és erre tanítsák meg gyermekeiket is. Ha úgy vélik, hogy betörtek a lakásukba, vagy valaki még jogtalanul tartózkodik a házban, esetleg csalók áldozatává váltak, hívják az 112-es segélyhívószámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában