Előadás

2023.12.11. 07:55

Kortárs klasszikusunk: Simon Balázs

Kovács Edward tart előadást a nagyváradi Léda-házban a fiatalon elhunyt költő, Simon Balázs életútjáról és írói pályájának alakulásáról december 15-én, pénteken este 6 órakor.

Jóllehet a mindössze 34 évesen, egy végzetes betegség következtében 2001-ben elhunyt Simon Balázs rövid, ám annál jelentősebb munkássága kevéssé nevezhető klasszikusnak, mint inkább klasszicizálónak, lírai művei a ’90-es évek magyar irodalomtörténetének figyelmreméltó teljesítményei. Simon Balázs emlékezetének elevenségéről mi sem tanúskodik jobban, mint a Jelenkor Kiadó által halála 20. évfordulóján, 2021-ben megjelentett összegyűjtött versei, valamint az ugyanakkor publikált Alföld-emlékszám. Márton László visszaemlékezésében Simon költészetének markáns vonásaként említi „a nagylélegzetű versmondat és a megnevezéssel együttjáró, váratlan drámaiság” kettősét. Posztumusz verseskötete (Halálgondola, 2003), valamint naplóregénye (Parafakönyv, 2002) és elbeszélései (A másik mondat, 2008) egy még megannyi alakulási irányt és lehetőség mutató, befejezetlenségében is befejezett írói pálya zárkövei. Egy olyan költészeté, mely leginkább a pátosz és étosz poétikájaként jellemezhető.

Kovács Edward (1995, Székelyhíd), költő, a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központ (Modem) kurátorasszisztense, a DE-BTK Magyar irodalmi, modern filológiai és kultúratudományi program PhD-hallgatója, a Szkholion folyóirat szerkesztője. A mítosz újraértésének lehetőségeit kutatja a ’80-as évektől napjainkig terjedő kortárs magyar lírában.

Az irodalmi estre minden érdeklődőt sok szeretettel vár a Holnap Kulturális Egyesület. A belépés díjtalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában