Szerződés

2023.12.06. 12:44

Jövő nyáron kezdődhet a járványkórház építése

Komoly Mikulás-napi ajándéknak tekinthetik a váradiak azt, hogy december 5-én írta alá Bukarestben Florin Birta, Nagyvárad polgármestere és Alexandru Rafila, egészségügyi miniszter a nagyváradi járványkórház építésére vonatkozó finanszírozási szerződést.

BN-összeállítás

Forrás: PMO

Hamarosan kezdődhet Nagyváradon a Vlădeasa utcai járványkórház építése, miután a finanszírozási szerződés aláírásával a beruházás költségei biztosítva vannak. A 135 millió eurós építkezés összegének túlnyomó része az Európai Uniótól érkezik az Országos Helyreállítási Terven (PNRR) keresztül – írja közleményében a polgármesteri hivatal. „Karácsonyig ki fogjuk hirdetni a kórház építésére kiírt pályázat nyertesét is, hogy jövő nyáron megkezdődhessenek az építési munkálatok. Köszönöm Ilie Bolojan, Alexandru Rafila, Dr. Gheorghe Carp, Alexandru Rogobete uraknak és mindazoknak, akik bekapcsolódtak és támogatták ezt a komplex projektet, amelyre Nagyváradnak és Bihar megyének szüksége van” – mondta Florin Birta polgármester a közlemény szerint. Az új járványkórház a Vlădeasa utcán épül, és rendkívül nagy előnye lesz, hogy egyetlen helyszínen, a legkorszerűbb minőségi követelményeknek megfelelő létesítményben összpontosítja a fertőző betegségek ellátására és a tüdőgyógyászatra szakosodott osztályokat. Az Országos Helyreállítási Terv keretében megvalósuló beruházás értéke 672.473.919 lej áfával együtt, ennek az összegnek a 95 százaléka vissza nem térítendő támogatás.

Az épület négy emeletes lesz, és legalább 218 ágyat biztosít a betegek folyamatos kórházi ellátására, amely az igényektől függően 295 ágyra növelhető. Lesz 20 ágy az egynapos kórházi ellátásra, további tizenegy ágy az intenzív osztályon, így az ágyak száma legalább 249 lesz, ami 326-ra növelhető szükség esetén. A Nagyváradi Sürgősségi Megyei Klinikai Kórházon belül működő leendő kórházban a fertőző betegeket fogják ellátni, és lesz benne folyamatos kórházi ellátást biztosító osztály, egynapos kórházi ellátási részleg, járóbeteg-rendelő, TBC-ambulancia, diagnosztikai szolgáltatások és műtő is. A kórháznak lesz egy sürgősségi osztálya is, illetve ügyeleti szoba mind a pneumológia-, mind a járványosztályon, de helyet kap majd a létesítményben oltóterem és oktatási célokat szolgáló helyiségek is (konferenciaterem, tanulószobák, szobák a rezidensek számára stb.). Az épületben lesz sürgősségi részleg, egy kezelő- és megfigyelőszoba, három elkülönítő és egy ügyeleti szoba mindegyik orvosi szakterület számára. A járóbeteg-szakrendelőben egy hiperbár kamra is helyet kap. A járóbeteg-szakrendelőbe a kórház előcsarnokából és a kórházból is be lehet majd menni. A kórház többi részétől elkülönített helyen működik majd a TBC-ambulancia, melynek külön bejárata lesz. Az új létesítményben nemcsak kórházi ellátás, hanem diagnosztikai szolgáltatások is lesznek (képalkotó eljárások, hörgő- és emésztőszervi endoszkópia). A kórházat a Vlădeasa utca felől lehet majd megközelíteni autóval. A beruházás során összesen 175 felszíni és föld alatti parkolóhelyet alakítanak ki személygépkocsik számára, valamint lesz 139 hely kerékpárok számára is.



 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában