Vonatközlekedés

2023.12.10. 10:04

Érvényben a téli menetrend

Fotó:

A Román Államvasutak (CFR) december 10-től léptette érvénybe a téli menetrendet. Mint azt már többször megírtuk, hamarosan kezdődik a román-magyar határ, Nagyvárad és Kolozsvár közötti vasútvonal elektromosítása, ezért ezen az útvonalon teljes hosszában már csak 2024. január 7-ig járnak majd vonatok. 2024. január 8-tól kezdődően a vonatok csak Kolozsvár és Egeres, valamint Biharpüspöki és Élesd között fognak járni, az Élesd és Egeres közötti szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják majd az utasokat. A konkrét munkálatok 2024. legelején kezdődnek el és mintegy 9,3 milliárd lejbe fognak kerülni.

A 166,2 kilométer hosszú szakasz felújításának a célja az, hogy Kolozsvár és Biharpüspöki között a személyvonatok 160 km/h, míg a tehervonatok 120 km/h sebességgel haladhassanak. A munkálatokat négy részre bontották, mind a négyre külön tendert írtak ki, és a nyertes vállalkozók egyszerre fognak dolgozni az adott pályaszakaszokon. A munkálatok várhatóan 2026-ig tartanak majd. A korszerűsítés során megújítanak 33 vasúti hidat, 210 kishidat, 5 alagutat, 75 vasúti átjárót közutakon, modernizálják a vasútállomásokat, és egyes állomásokon új épületeket is építenek, mint fog az történni a nagyváradi vasútállomásnál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában