Vonatozás

2023.12.07. 08:35

A magán vasúttársaságoknak decemberben még lesznek járataik Nagyvárad és Kolozsvár között

A Román Államvasutak (CFR) egyelőre semmilyen információt nem ad arról, hogy miképpen fog zajlani a vasúti közlekedés Várad és Kolozsvár között, amint megkezdődik a pályaszakasz villamosítása. Annyit lehet egyelőre tudni, hogy a magán vasúttársaságok január 6-ig indítanak járatokat a két megyeszékhely között.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Hamarosan elkezdődik a Nagyvárad és Kolozsvár közötti vasúti pályaszakasz villamosítása, de két romániai magán vasúti személyszállító 2024. január 6-ig még fog közvetlen járatokat üzemeltetni Nagyvárad és Kolozsvár között, és lehet, hogy a Román Államvasutaknak (CFR) is lesz még közvetlen járata az említett dátumig. Jövő január elejétől azonban olyan stádiumban lesz az említett munkálat, ami lehetetlenné teszi direkt járatok üzemeltetését a két megyeszékhely között. Annyit tudni egyelőre, hogy a Transferoviar Călători cég december 10. és január 6. között naponta 15.09 órától indítja kolozsvári járatát Nagyváradról, míg Kolozsvárról 8.18 órakor indul el az a vonat, amelyik 12.09-kor fut be Nagyváradra. A mersultrenurilor.infofer.ro honlap szerint december 11-től az Interregional Călători magán vasúttársaságnak négy járata lesz Kolozsvárra, melyek indulási időpontja Nagyváradról 7.23, 9.14, 14.21 és 18.15 óra. Ezt az információt megerősítette lapunknak a vasúttársaság diszpécserszolgálata. Ismételjük azonban, hogy ez a program csak 2024. január 6-ig érvényes, mert 7-től várhatóan változások fognak beállni a munkálatok miatt.

A magán vasúttársaságok tehát még egy hónapig biztosítják a közvetlen vasúti közlekedést Nagyvárad és Kolozsvár között, ami azonban a Román Államvasutak (CFR) járatait illeti, még teljes a homály. Várhatóan december 11-én lép életbe a téli vasúti menetrend, de még ezt sem tudni száz százalékos bizonyossággal, a CFR ugyanis mindezidáig még semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adott erről. A Bihar megyei utazók helyzetét csak bonyolítja az, hogy a CFR-ügynökségektől, illetve az online jegyvásárlással próbálkozva tudják meg, hogy december 11-től már nem közlekednek CFR-járatok a Nagyvárad–Kolozsvár útvonalon. Szerkesztőségünk is többször érdeklődött már a CFR-től erre vonatkozóan, legutóbb szerda délután. Akkor Oana Brânzan, a CFR szóvivője annyit mondott portálunk megkeresésére, hogy még nincs elfogadva a téli menetrend, ezért még nem tud tájékoztatással szolgálni – amikor majd lesz információ, közölni is fogják azt. Az egyetlen kézzel fogható információt a CFR-től még november 22-én kaptuk. E-mailen feltett több kérdésünkre akkor azt az egyetlen lakonikus választ közölték, hogy a szóban forgó munkálatok ideje alatt teljesen lezárják a vasútforgalmat az Élesd–Egeres közötti szakaszon, és ott vonatpótló autóbuszok fogják szállítani az utasokat. Időközben megjelent az az információ is, hogy a munkálatok megkezdése után Nagyváradról nemcsak Élesdig, hanem Barátkáig lehet majd vonattal utazni, ezt megerősítette a sajtónak Ionuţ Sturz, Barátka község polgármestere is.

Szintén a sajtóból származó információ az, hogy a CFR alternatív megoldásokat dolgozott ki azok számára, akik hosszabb utazást terveznek vonattal. Ezek szerint rendelkezésre áll majd az Illye – Arad – Piski – Segesvár – Brassó útvonalon közlekedő járat, de Aradon, ahol vonatot kell váltani, van egy közel ötórás várakozási idő. A váradiak számára továbbra is rendelkezésre fog állni a Nagyvárad–Budapest vasútjárat, míg a belföldi járatok közül közlekedni fog Temesvár érintésével a Nagyvárad–Bukarest–Mangalia járat. A CFR berkeiből származó korábbi információnk szerint mind a CFR, mind pedig a két magán vasúttársaság vonatpótló autóbuszokat fog üzemeltetni, melyek Nagyvárad és Kolozsvár között közlekednek majd, és amelyek a vasútállomás előtti parkolóból fognak indulni, és ezeknek az autóbuszoknak is lesz meghatározott menetrendje. A vonatpótló autóbuszokról mindenesetre eddig még nem kaptunk hivatalos információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában