Premier

2023.12.12. 08:01

Bemutatta a Rumini bábelőadást a Lilliput Társulat

A Lilliput Társulat legújabb előadásának, a Rumininek a bemutatóját tartották meg december 8-án, pénteken. A gyermekek körében nagyon várt előadást szombaton is műsorra tűzték, ezt követően pedig a darab alapjául szolgáló ifjúsági regénysorozat írójával, Berg Judittal is találkozhattak a gyerekek.

P. Nagy Noémi

Rumini, a kisegér nem csak a tengereket, hanem a gyerekek szívét is meghódította, ezúttal viszont nem könyv, hanem bábelőadás formájában. A Szigligeti Színház Lilliput Társulata merészet vállalt, hiszen egy igen szövevényes, kalandokkal teli történetet kellett színpadra vinniük, úgy hogy a történet ismerőinek ne legyen hiányérzete, és az is egy kerek történetet kapjon, aki még nem találkozott a kisegér és társainak kalandjaival. A Rumini-sorozat Berg Judit kortárs író népszerű ifjúsági regénye, amelynek eddig tíz része jelent meg. A bábtársulat most az első kötet eseményeit vitte színpadra, amelynek főszereplője egy bátor egér, aki hajósinasnak szegődik a Szélkirálynő nevű vitorláshajóra, beutazza a világot és különböző kalandokba keveredik. Ezekből a kalandokból válogatva Szabó Attila rendező a regényt egy másfél órás, két felvonásos darabba sűrítette. Ez az időtartam egyébként nem megszokott egy bábelőadás esetében, viszont a darab kifejezetten hat éven felüli gyermekeknek ajánlott, nem csak azért, mert a kisebbeknek túl hosszú lenne ez az időtartam, hanem mert a történetvezetés is komplexebb, fordulatokkal teli. Az elemi és általános iskolás közönség viszont nagyon élvezte a darabot mindkét hétvégi teltházas előadás alkalmával. A darab elején az idős Ruminivel (Hanyecz-Debelka Róbert) ismerkednek meg a gyerekek, aki papírra vetette kalandjait, amiket az előadás során idéz fel mesélőként. Az ifjú Rumini (Szabó J. Viktor) történeteit viszont már egész alakos báb, kesztyű báb, kártyalapokra rajzolt figura és árnyjátékként látjuk viszont. A díszlet ezúttal is magáért beszélt. A látványért felelős Majoros Gyula rendkívül jó megoldássokkal elevenítette meg a kisegér világát, amit az előadás zenéje (Bakos Árpád) egészített ki.

 

A szombati előadás után 13 órától közönségtalálkozón vehettek részt azok a gyerekek, akik a Lilliput Társulat felhívására levelet írtak Berg Juditnak, amiben kérdéseiket tehették fel, lerajzolhatták kedvenc Rumini kalandjukat, megírhatták miért szeretik a könyveket stb. A találkozó elején Szabó Attila is mesélt, hogyan zajlott a közös munka Berg Judittal, és hogy milyen nehézségekbe ütközött, tekintve a regény hosszát. Ezt követően Botházy-Daróczi Réka, a társulat művészeti vezetője beszélgetett az írónővel, de nem csak a Rumini-sorozatról, hanem a kisebbeknek és a felnőtteknek szóló könyveiről, terveiről. Berg Judit azt is elárulta a gyerekeknek, hogy tervei között szerepel a kisegér kalandjainak folytatása, és hogy szeretné, ha a Ruminiből mesefilm is készülne. A közel két órás közönségtalálkozó legnagyobb részében viszont a gyerekek kérdéseire felelt az író, majd természetesen dedikálta is a gyerekek könyveit. Volt, aki szinte az egész sorozatot magával hozta.
Az előadást az új évben először január 13-án láthatja a közönség, ezt követően pedig január 20-án játsszák a darabot, mindkét szombaton 11 órától.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában