Reptér

2023.12.01. 11:40

Bejelentkezett egy légitársaság Nagyváradra

A HiSky légitársaság volt az egyetlen, amely ajánlatot nyútott be belföldi és külföldi járatok üzemeltetésére a nagyváradi repülőtérről.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A nagyváradi és a Bihar megyei önkormányzat közösen hirdette meg a tendert légijáratok üzemeltetésére a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtérről. A november 29-én lejárt határidőig mindössze egy cég nyújtott be pályázatot, illetve volt még két érdeklődő légitársaság, melyek további információkat kértek a közbeszerzési eljárásról, tájékoztat közleményében a nagyváradi polgármesteri hivatal. Most következik az ajánlat elbírálása, és ha a pályázó HiSky cég pályázata megfelel a kiírás követelményeinek, akkor a december 1-jét követő héten már alá is lehet írni a szerződést, mondta a Bihoreanul hetilapnak Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke. „Lévén, hogy csak egy pályázat van, a szerződés aláírására valószínűleg már a jövő héten, december első hetében kerül sor, amennyiben a pályázat megfelel a műszaki leírás követelményeinek” - fogalmazott Bolojan. Az elvárások között szerepel az, hogy a légitársaság legalább heti öt járatot üzemeltessen a Nagyvárad-Bukarest útvonalon és legalább heti hármat Nagyvárad és valamelyik londoni repülőtér között, és további követelmény, hogy legalább egy charter járatot is működtessen Nagyváradról. 
Úgy tűnik, hogy műszaki szempontból a cég megfelel a követelményeknek, ugyanis a Bihoreanul azt írja, hogy a száz százalékban magántőkéből működő légitársaság, melynek bázisa van Bukarestben, Kisinyovban és Kolozsváron, több mint húsz belföldi és nemzetközi járatot üzemeltet Romániából és a Moldovai Köztársaságból. A cégnek van hét Airbus 320 repülőgépe, melyek közül négy 180 helyes, egy 144, kettő pedig 220 férőhelyes. Azt egyelőre még nem tudni, hogy a helyi és a megyei önkormányzatnak kell-e majd anyagilag támogatnia a járatokat. Mindenesetre a kiírásban az szerepelt, hogy azok az ajánlatok részesülnek kedvezőbb elbírálásban, amelyek kevesebb anyagi támogatást igényelnek. „A járatüzemeltetési rendszer nincs még megállapítva, a támogatás az ajánlatban szereplő konkrét vállalásoktól függ” - mondta a tanácselnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában