Karácsonyi program

2023.12.13. 11:00

A váradinál kedvezőbb árakkal várja a látogatókat a debreceni vásár

Már javában zajlanak a karácsonyi vásárok Európa-szerte, és sokan több órát utaznak, hogy megnézzék a prágai, krakkói, bécsi, budapesti vásárokat, viszont mi csak egy közelebbibe, a debrecenibe jutottunk el. Íme, egy kis ízelítő, hogy a határon túl mi mennyibe kerül.

Törő Enikő 

A karácsonyi vásárok ideje alatt nemcsak helyiek fordulnak meg a programokon és piacrészeken, hanem turisták is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a nagyváradi vásárokon is hallani idegen nyelvű szavakat, a debrecenin pedig egyenesen úgy érezheti magát az ember, mintha Romániában lenne. Lévén, hogy a két város közel van egymáshoz, úgy gondoltuk, érdemes körülnézni a határon túl is, ugyanis a debreceni vásár minden bájával, egyszerűségével és hatalmas látogatókörével együtt megér egy utat. Ha már ott voltunk, szétnéztünk az árak tekintetében is, vajon mekkora az árkülönbség a nagyváradi és a debreceni vásár között – tapasztalataink szerint a debreceni az olcsóbb. Csak néhány, népszerűnek mondható terméket szeretnénk ezúttal felsorolni, az őstermelők és kézművesek árait nem lehet összehasonlítani, ugyanis van, aki helyileg van jelen, de például Debrecenbe Székelyföldről is érkeztek kézművesek. Annyit azonban érdemes megemlíteni – ami a vásárt illeti –, hogy jóval több árus kínálja portékáit Debrecenben, mint Nagyváradon. 

 
 

Tehát ami az árakat illeti: kezdjük is a teával és a forralt borral, ugyanis ezek elengedhetetlen fogyasztói cikkei a karácsonyi vásárnak. A nagyváradi vásáron egy 2 dl-es pohár tea 10 lejbe kerül, míg Debrecenben egy dl tea ára 200 forint, ez jelenleg körülbelül 2,6 lejt jelent, így egy 2 decis tea ára csupán 5,20 lej. Kicsit kisebb az árkülönbség a forralt bort illetően: Nagyváradon egy 2 decis forralt bor 12–15 lej, míg Debrecenben egy deciliter ára 400 forint (5,20 lej), tehát egy két decisé 10,40 lej, a három decisé pedig 15,60 lej. A kávé ára Nagyváradon 8–16 lej közötti, attól függően, hogy a kliens eszpresszót kér-e vagy cappucinót, ez az árintervallum megegyezik a debreceni vásáréval. A forrócsoki azonban szintén olcsóbb Debrecenben, ott egy 2 decis pohár forrócsoki ára 700–800 forint, ami körülbelül 10 lejre tehető, míg Váradon 14 lej egy ugyanekkora adag. Különlegessége a debreceni karácsonyi vásárnak a kenyérlángos, egy szelet 1800 forintba (kb. 23,50 lej) kerül, ez esetben nem lehet összehasonlítást végezni, ugyanis Nagyváradon ilyet nem árulnak, azonban a kategóriába tartozhat a lángos, ami a Körös-parti városban 10 lej, túrós-tejfölös lángost 15 lejért, palacsintát pedig 13 lejért lehet kapni. Rétest azonban árulnak mindkét vásáron, egy darab rétes Nagyváradon körülbelül 10 lejbe kerül, ennél egy háromszor nagyobb darab Debrecenben 16 lejbe. Természetesen árulnak mindkét városban különféle édességeket, mézeskalácsokat, utóbbit tekintve az egyszerűbb darabok Nagyváradon 15 lejbe kerülnek, Debrecenben 800–1000 forintba (10–13 lejbe), a mikulásos, fenyőfás stb. nyalókák ára megegyezik a két vásáron. A kürtőskalács egy hangyányival drágább a határon túl, ott 2000 forintba (26 lejbe) kerül egy darab, míg Váradon 25 lej. A különféle hagyományos ételeket tekintve, mint a sült kolbász, töltött vagy toroskáposzta, illetve gyorsételek árait tekintve szintén nem lehet összehasonlítást végezni, ugyanis a termékek skáláját tekintve nincs megegyezés a két város között. 

 

Érdemes azonban megemlíteni még egy vásári programot, ahol nagyobb árrés vehető észre, ez pedig a korcsolyázás. Nagyváradon idén a korcsolyapályát a Bémer téren állították fel, s a kiírás szerint 50 lejbe kerül 50 perc korcsolyázás, ha ott bérelünk korcsolyát. Debrecenben ez jóval olcsóbb: a belépőjegy és korcsolyabérlés együtt egy turnusra 2300 forintba kerül (kb. 30 lej). A turnusok időtartama hétköznaptól és hétvégétől függően változó, a legrövidebb turnus egyébként kétórás, a leghosszabb 2 óra és 45 perces. Cikkünk célja nem a reklám vagy az antireklám, csupán egy kis ízelítőt szerettünk volna adni azoknak, akik még nem látogatták meg valamelyik, vagy mindkét vásárt, vagy éppen a határon túlra igyekeznek. 

A debreceni karácsonyi vásár egyébként december 23- mal bezárólag 19 óráig várja a látogatókat, hétköznapokon 12–20 óra, hétvégén pedig 9–21 óra között. Összesen 75 karácsonyi hangulatú standon kínálnak különféle portékákat, és 23 faházban lehet kapni ételeket és italokat. Emellett hétvégén kisebb koncertekkel, valamint játszóházzal és kézműves-foglalkozásokkal várják a látogatókat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában