Ajánló

2023.11.12. 14:22

Zongorás triók lesznek kedden a filharmóniában

Tóth Gábor

Kamarakoncertre kerül sor november 14-én, kedden 19 órakor a nagyváradi filharmónia Enescu–Bartók-termében. A felállás ezúttal zongoratrió, de nem a szokványos klasszikus formátumban, azaz a zongora mellett most két hegedű szerepel a műsorban. A fellépők: Rafael Butaru és Andrada Ciupeiu (hegedű), valamint Cristiana Mihart (zongora). Rafael Butaru a bukaresti Enescu-filharmonikusok vezető koncertmestere, s ugyane pozíció egyikét tölti be (a háromból) a bukaresti operában is. Andrada Ciupeiu útja Váradról a kolozsvári zeneakadémiára vezetett tanulmányi éveiben, időközben a Nagyváradi Egyetem zeneművészeti karának lett adjunktusa és a nagyváradi filharmónia zenekarának is tagja. A szintén Bukarestből indult Cristiana Mihart a bukaresti zeneakadémia, majd a brüsszeli konzervatórium végzettje, jelenleg a bukaresti zeneművészeti egyetemen doktorál, Dana Borșan tanítványa.
A filharmónia az utóbbi időben szinte hétről hétre igyekszik szépen, tartalmasan fellendíteni kamarazenei kínálatát. Íme tehát egy újabb példa erre, ráadásul ezúttal szokatlan művekkel és a nagy nevek mellett kevésbé közkézen forgó komponistákkal is – mert a kimagasló hegycsúcsok pazar magaslataiból sokszor érdemes odafigyelni a völgyekben olykor értékesen tükröződő-megcsillanó fényekre. A repertoár igazán impozáns, a barokktól a romantikán át a 20. század neoklasszicizmusáig, köztük egy kortársig, láthatóan főleg francia és egy kevés orosz hangsúllyal. Ennek jegyében soroljuk is a repertoárt: Jean-Marie Leclair (1697–1764) 5. szonáta két hegedűre, Charles Auguste de Bériot (1802–1870) Grand sonata no. 3, Darius Milhaud (1892–1974) Szonáta két hegedűre és zongorára, op. 15, Dmitrij Sosztakovics (1906–1975) Öt darab két hegedűre és zongorára, Igor Frolov (1937–2013) Divertimento két hegedűre és zongorára, Edward Elgar (1857–1934) Szerelmi üdvözlet.
A koncertre diákoknak, egyetemistáknak ingyenes a belépés, illetve érvényesek a szimfonikus hangversenyekre megváltott jegycsomagok is – tájékoztat a filharmónia. A zeneintézmény megszokott internetes tájékoztató felületei: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea. Online jegyek: bilete.ro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában