Emlékezés

2023.11.24. 15:09

Versmondással és koszorúzással emlékeztek Ady Endrére

Kirkósa Enikő magyartanár

Iskolánk névadójára emlékeztünk születésnapján, november 22-én. Az Ady Endre Elméleti Líceumban hagyomány, hogy ezen a napon kilencedikes diákjaink szavalóversenyen vesznek részt, melyre kedvenc Ady-versükkel készülnek. Ez az esemény egyben záró mozzanata annak a tevékenység-sorozatnak, melynek során Ady Endre életével, nagyváradi éveivel, köteteivel ismerkednek a kilencedik osztályos diákok. Az Adysok Adyról elnevezésű, szeptember óta zajló projekt tevékenységei közé tartozik minden évben a nagyváradi Ady-emlékhelyek felkeresése, múzeumlátogatás, publicisztikai műfajokban való szövegalkotás és kvízjáték, betetőzése pedig a szavalóverseny, a megemlékezés és koszorúzás. Mindezek által a diákok nemcsak beavatást nyernek Ady életébe és költészetébe, hanem közben számos képességterületen is fejlődnek: megtanulják, mi az ön-, illetve társértékelés, mit jelent az önálló kutatás, a versértelmezés, a csapatban való munkálkodás.

 


Az idei szavalóversenyen azok a diákok vettek részt az iskola hat kilencedik osztályából, akik az osztályszintű válogatókon a legtehetségesebb versmondónak bizonyultak. A döntőben is jó szövegválasztásról, kiváló szövegismeretről és kifejező versmondásról tettek bizonyságot. A 16 versmondó ismert (Őrizem a szemed, Szeretném, hogyha szeretnének, A Föl-földobott kő, Az Úr érkezése) és kevésbé ismert (Jobb nem vagyok, Elhagyott a félelem, Meg akarlak tartani) Ady-verseket keltett életre, és szerzett igazi versélményt a hallgatóságnak. A zsűri – Sarkadi Viktória magyartanár, Makai-Bölöni Judit könyvtáros és Szellő Nikoletta tizenkettedikes diáklány – döntése nyomán dicséretben részesült Körözsi Eszter, Magyari Zsófia, Salánki Hajnalka, Szabó Ödön és Sziráczky Tamás, III. helyezett lett Szabó Szilvia és Szekrényes Kristóf, II. díjat Nagy Jázmin kapott, I. díjas pedig Gavrucza Boróka és Egri Tímea lett.
A szavalóverseny után a részt vevő diákok tanáraikkal közösen megkoszorúzták az iskola falán lévő emléktáblát, majd elsétáltak az Ady Endre Emlékmúzeum előtt álló Ady-szoborhoz, ahol – miután a nyertes szavaló újra előadta választott versét – elhelyezték a megemlékezés koszorúját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában