Megvalósítás

2023.11.06. 17:00

Új tornatermet vehettek birtokra a monospetriek

A monospetri iskola diákja egy új, jól felszerelt, modern követelménynek megfelelő tornateremben tarthatják ezután a testnevelés órákat.

Szőke Ferenc

Az iskola tornatermének építése a fejlesztési minisztériumhoz tartozó Országos Befektetési Alapon keresztül valósult meg, melyet korábban Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-elnök irányított. A terem hivatalos átadását megtisztelte jelenlétével a volt miniszter és Szabó Ödön ügyvezető elnök is. 

Barcui Barna polgármester elmondta, hogy nagy öröm számára az újabb megvalósítás, de az egyik szeme nevet, míg a másik sír, hiszen nem sikerült a tervekben lévő nagy sportcsarnokot megvalósítani az iskola melletti elegendő terület hiányában. Az úgynevezett hármas modul megvalósítására került sor, melynek ugyan nincs lelátója, de előnye, hogy kisebb belterülete miatt nagyon könnyű a fenntartása, üzemeltetése. Fűtés szempontjából ez már be is bizonyosodott, hiszen egyetlen tűzrakással három napig volt meleg a teremben – tette hozzá a polgármester. Nagy előny az is, hogy az iskola szomszédságában van, így nem kell a gyerekeknek ingázni az iskola és a tornaterem között. A terem átadásának napjától a diákok napi rendszerességgel használják. „Ez az egészséges nevelésüket szolgálja, ráadásul levezetik felesleges energiáikat is, így fegyelmezettebbek lesznek az elméleti órákon. Eddig a tornaórákat vagy az udvaron, vagy az osztálytermekben tartották, ahol nem voltak megfelelő körülmények és eszközök. Mindezek az új tornateremben már adottak. Ez úton is köszönetet mondok Cseke Attila elnök úrnak, aki minisztersége alatt minden településen segített, függetlenül attól, hogy milyen etnikum élt ott többségben” – hangsúlyozta a polgármester. A beruházás nagyon gördülékenyen valósult meg, emelte ki, hiszen a kezdetektől számított nyolc hónap után átadásra is került. A projekt összköltsége majdnem három millió lej, melyhez az önkormányzat nem kellett adjon önrészt. 

A tornaterem bordásfalakkal és labdajátékokra alkalmas eszközökkel van felszerelve, a mellékhelyiségek pedig öltözésre, zuhanyzásra és raktározásra adnak lehetőséget. Ezen túl tanári- és egészségügyi szobát is magába foglal és minden tekintetben megfelel a 21. század követelményeinek. A terem csak az iskolát fogja kiszolgálni, kívülről jövőket nem fogad. Barcui Barna polgármesternek ezért az a terve, hogy építsenek a közeljövőben egy nagyobb sportcsarnokot, mely az egész község sportolni vágyóit is ki tudja szolgálni. „Erre a jelenlegi helyzetben nagyon csekély az esélyünk, de rajta marad a megvalósítási listánkon. Sajnos, amióta az RMDSZ-t kitúrták a kormányból, az új beruházásokra minimális az esély. Az új polgármesteri hivatal építését sem tudjuk elkezdeni, pedig már csak a megkezdési határozat hiányzott” – húzta alá. A helyi művelődési központ tágas épülete fogadja be a polgármesteri hivatalt az új épület elkészültéig.

Cseke Attila az átadási ünnepségen hangsúlyozta: ez a beruházás azt mutatja, hogy az RMDSZ a kis közösségekkel is törődik. „Ebbe az iskolába is több száz gyerek jár és megteremtettük nekik a lehetőséget, hogy modern tornateremben tudjanak sportolni, kikapcsolódni és a közösségi szellemet erősíteni” – fogalmazott a szenátor. Barcui Barna azt emelte ki, hogy egy régi álmuk valósult meg, hiszen Monospetri község gyermekei is megérdemlik, hogy modern körülmények között tartsák meg tornaóráikat. Szabó Ödön rámutatott: több településen sikerült fejlesztéseket megvalósítani. „Nekünk fontos az, hogy gyermekeinknek az iskolában megfelelő körülményeik legyenek. Ma már falun is városi körülményeket tudunk teremteni. Ezért dolgozunk” – húzta alá. A beszédek után az egyházak képviselői megszentelték, megáldották az új létesítményt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában