Tisztújítás

2023.11.18. 09:02

Új elnöke van a Diákszövetségnek

Új csapat, új lendület, NMD Restart! mottóval pénteken este rendes és tisztújító közgyűlést tartott a Collegium Varadinum székhelyének konferenciatermében a Nagyváradi Magyar Diákszövetség. A székelyhídi Ruszt Zsolt, a Nagyváradi Egyetem másodéves, építészet szakos hallgatója lett a szervezet új elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

 

A megjelenteket Kőrösi Kristóf leköszönő elnök üdvözölte, aki elmagyarázta, hogy jogi szempontból az elmúlt 6 évben ő töltette be ezt a tisztséget, bár körülbelül csak 3 és fél évig gyakorolta ténylegesen. Felidézte, hogy nem volt egy könnyű időszak, mert megnehezítette a Covid, és az NMD érdek-képviseleti szervként annak idején pont azért jött létre, hogy a magyar fiatalok együtt tudjanak lenni, szocializálódjanak, programokat szervezzenek, bekapcsolódjanak a tudományos életbe. Kiemelte, hogy a szórakozás és bulizás mellett azért komoly dolgok is történtek az NMD háza táján, például sikerült magyarországi közméltóságokat is Váradra hívni.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, korábbi NMD-elnök azt kérte a diákoktól: legyenek büszkék az 1990-ben alapított Diákszövetségre, mert régebbi, mint a Partiumi Keresztény Egyetem és egyidős az Ady Endre Líceummal. És az NMD volt az első diákszervezet nem csupán Bihar megyében, hanem egész Romániában, melynek sikerült európai uniós pénzforrásokat lehívnia akkor, amikor az ország még nem is volt EU-s tagállam- 1998-ban egy marketingkonferenciának a megszervezésére. Olyan együtteseket tudott Váradra csábítani koncertezni, mint a Halott Pénz vagy a Belga, egyes volt tagjai pedig napjainkban komoly pozíciókat töltenek be szerte a világban, magyarázta Szabó Ödön, azt tanácsolva a fiataloknak: higgyenek benne, hogy az NMD egy eszköz a másokkal való találkozásra és a kapcsolatépítésre, mely később a hasznukra válhat.

 

A továbbiakban megosztották még gondolataikat az egybegyűltekkel: Olcsvári Péter, a kolozsvári székhelyű Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) elnökségi tagja, Lázin Botond, a Partiumi Keresztény Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (PKE HÖK) elnöke, Jude Júlia, a Magyar Középiskolások Egyeztető Tanácsának (MAKET) elnökségi tagja, valamint Tőtős Áron, a Collegium Varadinum elnöke, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökhelyettese.

A jelöltek kortersbeszédei után titkos szavazással megválasztották az NMD új vezetői csapatát. Elnök lett a székelyhídi Ruszt Zsolt, a Nagyváradi Egyetem másodéves, építészet szakos hallgatója; ügyvezető elnök Tőtős Regina (másodéves, kereskedelmi, turisztikai és szolgáltató egységek gazdaságtana szak, PKE); oktatásért felelős alelnök Vaida Henrietta (másodéves, óvodai és elemi oktatás pedagógiája szak, PKE); kultúráért felelős alelnök Nagy Noémi (harmadéves, magánének szak, PKE), alelnök (és a Collegium Varadinum delegáltja) Béres Vivien (negyedéves, számítástechnika szak, NE); elnökségi tagok Kovács Anita (harmadéves, óvodai és elemi oktatás pedagógiája szak, PKE) és Kovács Lehel (elsőéves, asszisztens szak, NE), valamint egy hely még fenn van tartva a PKE HÖK számára.

Ruszt Zsolt azt mondta: szeretné, ha a bulikon kívül egy NMD mint egy közösség tudna működni, segítséget és támogatást nyújtva a nagyváradi magyar egyetemistáknak azért, hogy kényelmesebb legyen az életük. A tervei közt szerepel még a kultúra és a vallás népszerűsítése, magas színvonalú szolgáltatásoknak a nyújtása és nagyobb tekintélynek a kivívása.
 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában