Ünnep

2023.11.30. 09:46

Ma kezdődik a karácsonyi vásár Nagyváradon

Már hagyománynak számít, hogy az ünnepi díszkivilágítás felkapcsolásával veszi kezdetét a karácsonyi vásár Nagyváradon. Idén november 30-án, csütörtökön 18 órától gyulladnak ki a fények.

Forrás: Facebook/Targul de Craciun Oradea

Erdon-összeállítás

Az ünnepi momentumra kicsit és nagyot egyaránt várnak a váradi Szent László térre, a karácsonyfa környékére, ahol Florin Birta polgármester nyomja majd meg a gyerekek segítségével a fényeket felkapcsoló gombot, és ezzel jelképesen a karácsonyi vásárt is megnyitja. Kora este 18 órától nem csak a karácsonyfa és a vásár fényei gyulladnak fel, hanem a főtérre, a városházára, a Szent László-hídra, a Bémer térre (Piața Ferdinand) és a sétáló utcára (Republicii) kihelyezett világító díszek, füzérek is. Később a város többi helyszínére, a főutakra, fontosabb utcákra, a város be- és kijáratainál, a hidakra, a parkokban és a sétányokra kihelyezett fénydíszek is működésbe lépnek.
Ahogy már korábban is megírtuk a karácsonyi vásárt november 30. és december 26. között szervezik meg az ünnepi díszbe öltöző Szent László téren, viszont a díszkivilágítás vízkeresztig őrzi majd az ünnepi hangulatot a városban.
Az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is lesz óriáskerék a Szent László téren, ahogy étel- és édességárusok is. A karácsonyfa mellett kap helyet majd a Mikulás háza, ahol maga a fehérszakállú köszönti a gyermekeket. A Mikulással a következő időpontokban találkozhatnak a gyerekek: november 30-án, december 1–3. között, december 5-én, december 8–10. között, december 15–17. között, december 22-én, december 23-án minden nap 19–21 óra között, míg december 24-én 15–17 óra között.

Fotó: Amazing Visuals

A kicsiket szokás szerint mini-vidámpark várja majd és sok-sok meglepetés. Ezúttal sem hiányozhatnak a karácsonyi motívumokkal díszített faházak, ahonnan ajándékokat, édességeket, karácsonyfadíszeket és helyi finomságokat lehet majd vásárolni. Újdonságnak számít, hogy a műjégpályát ezúttal a Bémer/Ferdinand téren állítják fel, pont azért, hogy a korcsolyázás szerelmesei idén nagyobb, 480 négyzetméteres területen csúszhassanak.
A főtéren felállított színpadon a román kolindák és nemzetközi karácsonyi dalok mellett Bihar megyei hagyományokat felelevenítő előadások is lesznek. A vásár egész ideje alatt hétfőtől péntekig 16–22, míg hétvégén 12–22 óra között tart nyitva. December 1-jén 20 órától Nicola lép fel, december 2-án ugyancsak 20 órától pedig Alexandra Ungureanu. December 3-án, 6-án, 9-én, 10-én, 13-án és 15-én 20 órától a Bihorul Népi Együttes eleveníti fel a régi karácsonyi dalokat és hagyományokat. December 8-án 20 órától a Biu Marquetti & Band lép fel a nagyszínpadon, december 10-én 21 órától Ștefan Hrușcă, míg december 23-án 20 órától a Blue Noise Acapella.
A nagyváradi karácsonyi vásár alkalmával idén is megrendezik a „Jó cselekedetek városa” elnevezésű jótékonysági akciót. Ennek keretében a bukaresti Radio Zu a nagyváradi Szent László térről sugározza adását december 16–22. között, adakozásra buzdítva a váradiakat, hogy anyagi támogatásukkal segíteni tudjanak a rászorulóknak. A Radio Zu üvegstúdióját és mobilházát ezúttal is a főtéren állítják fel, a munkálatok az elmúlt hétvégén kezdődtek el.
További információkért keressék fel az esemény közösségi oldalait. A karácsonyi vásárt a Visit Oradea Egyesület szervezi a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában