Kezdeményezés

2023.11.09. 17:35

Happynest: egy ígéretes kezdeményezés kismamák számára

A Happynest jelenleg nem más, mint egy megvalósítandó cél, amely elsősorban a várandós édesanyákat, kismamákat volna hivatott támogatni. Uri Renáta nemrég egy pályázat keretében szállt versenybe ötletével, és ha sikeresen szerepel – az online szavazás alapján – máris hozzájuthat egy csekély kezdőtőkéhez, amellyel egy lépéssel közelebb kerülne célja megvalósítása felé.

Pikó Stefánia

A Happynest egy rekreációs központ volna, ami terhesgondozással és családgondozással szeretne foglalkozni. „A városunkban már régóta és aktívan tevékenykedő perinatális segítőket egy otthon alá, egy központba szeretném hívni annak érdekében, hogy minden, ami a kismamák gondozásával és a családgondozással kapcsolatos, az egy helyen megtalálható legyen. Ezáltal szorgalmazva azt is, hogy ne csak havi rendszerességgel vagy még ritkábban legyenek ilyen tematikájú események, hiszen ebben a rekreációs központban akár napi vagy heti szinten is lehetnének tevékenységek” – magyarázta az ötletgazda. Hozzátette, hogy közel két évvel ezelőtt, amikor ő is kismama volt, elsőkézből tapasztalta meg, hogy a kismamák labilissá válhatnak érzelmileg. A nehezebb periódusokon a kézműves tevékenységek segítették át, felfedezte ezeknek az elfoglaltságoknak szinte már terapeutikus hatását, mindezt könnyedén el tudná képzelni a Happynest központban is. Megjegyezte, a tudományos kutatások szerint hatással van az anya lelkiállapota a magzat fejlődésére, ezért is tartaná fontosnak és szükségesnek egy olyan rekreációs központ létrehozását, amelyben a kismamák támogatást kaphatnának és segítséget, hogy minél kiegyensúlyozottabbak lehessenek a terhesség ideje alatt. „Hiszem, hogy az ilyen jellegű központok létesítése és fenntartása jelentős lépés volna afelé, hogy mentálisan és fizikálisan is egészségesebb generációk szülessenek a jövőben” – fogalmazott. A helyi szakemberek támogatása és a kézműves tevékenységek, kikapcsolódási lehetőségek mellett a kismamák itt egy olyan közösségre is rátalálhatnának, amelyen belül hasonló helyzetben lévő, egymást megértő és támogató embereket ismerhetnének meg, és egymásnak is támaszt nyújthatnának.
A kezdeti fázisban lévő projekt iránt eddig igen sokan mutattak érdeklődést a közösségi médiában és abban a szűkebb körben, amelyikbe eddig eljutott az elképzelés híre. A visszajelzések természetesen mind pozitívak voltak, több édesanya is elmondta, hogy örömmel járt volna annak idején egy olyan központba, találkozóhelyre, ahol a lelki támogatással is foglalkoznak. „A pályázat elnyerésével, amennyiben találnánk egy megfelelő, bérelhető helyszínt, néhány hónapot fedezni tudnánk, tehát elég rövid időn belül életre kelhetne a rekreációs központ. Ha nem bérleti díjra, akkor olyan felszerelésekre és eszközökre költenénk, amelyek szükségesek azokhoz a tevékenységekhez, amelyeket a központban szeretnénk elérhetővé tenni. Elsődleges szándékom, hogy amint létrejön ez a központ, szeretném megvenni az In Utero című dokumentumfilmet, amit ingyenesen nem lehet sehol sem elérni, és akár több alkalommal is szerveznénk vetítést. Nagyon-nagyon ajánlom ezt a filmet egyébként minden kismamának, mert ebben világhírű szakemberek beszélnek az anya és magzat kapcsolódásának a fontosságáról, illetve mindennek olyan aspektusairól, amelyekre a hétköznapokban nem fektetünk kellő hangsúlyt. A közös találkozások, összejövetelek megszervezésében tudna tehát segítséget nyújtani ez a kezdeti összeg” – fogalmazott Uri Renáta.
A Happynest projektről további információkat a közösségi médiában találhatnak az érdeklődők, illetve az említett pályázat weboldalán, a Startarium.ro-n.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában