A nő, aki…

2023.11.11. 17:10

Előadás veszteségeink feldolgozásáról

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében zajló A nő, aki… rendezvénysorozat keretében pénteken este az Ad Lucem Zarándokházban a Debrecenből érkezett Szentesiné Miklós Andrea klinikai szakpszichológus segített áttekinteni a jelenlevőknek veszteségeik feldolgozásának menetét.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség részéről Serbán Mária köszöntötte az érdeklődőket. Prezentációjában Szentesiné Miklós Andrea klinikai szakpszichológus egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy veszteségeink feldolgozása az élet szerves részét képezi, de a legnehezebb feladatot jelenti számunkra. Veszteségnek nevezzük bármilyen érzelmileg fontos tárgy vagy személy, esetleg élethelyzet vagy elképzelés visszavonhatatlan elvesztését, ezért veszteségként élhetjük meg például a válást, a költözést, az elkerülést a szülői házból, a külföldi munkavállalást, a nyugdíjazást, a fiatalságunk elmúlását vagy a terveink, vágyaink meghiúsulását is. Kétségtelen azonban, hogy a szeretteink elvesztése az emberi élet talán legnehezebb tapasztalata, mert megrengeti elszenvedője testi és lelki egyensúlyát, jó esetben azonban támogató és óvó környezet vesz körül bennünket.

 

Az előadó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyászt mindig egyénileg éljük át, és mindig engedélyezett, hogy kifejezzük, bármit is érzünk, csak néha leszoktatnak róla. A veszteség összetett, de mindig ott van a remény, hogy egyszer majd talán jobb lesz, „véget ér az örök tél és kitavaszodik a mi életünkben is”. És jó hír, hogy az egyik legfőbb emberi tulajdonság az alkalmazkodó képesség – fogalmazott a meghívott.

Arról is beszélt Szentesiné Miklós Andrea: a gyászolás az élet természetes – bár igen megterhelő – része. A veszteséggel szembe kell nézni, ennek realitását kell elfogadni ahhoz, hogy a gyászmunkát elvégezhessük. Akik végigélték, azok pedig megerősödtek, megváltozott a halálhoz és élethez való viszonyuk. Megjegyezte: a nőknek mintha jobban meg lenne engedve, mint a férfiaknak, hogy „gyengébbek” legyenek, és különbség van aközött is, ahogyan a gyermekek és a felnőttek gyászolnak. Szó esett arról is, hogy Magyarországon sokasodik az urnás temetéseknek a száma, ráadásul a gyászolók egyharmada hazaviszi az urnát, ami miatt tulajdonképpen elmarad a végső nyugalomba helyezés – magyarázta a klinikai szakpszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában