Fux Feszt

2023.10.09. 16:15

Petőfi-nap a VI. Fux Feszten

Petőfi Sándor alakja és költészete állt a VI. Fux Fesztivál harmadik napjának középpontjában. Október 9-én 10 órától a PETŐfi-SZELfi, míg 12 órától a János Vitéz című előadást láthatták az érdeklődők.

Forrás: www.tm-t.ro

P. Nagy Noémi

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Udvarhely Bábműhely tagozata és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház PETŐfi-SZELfi címmel közös előadással tisztelegett a magyar irodalom talán legismertebb alakja előtt. Ezzel a produkcióval érkeztek Nagyváradra, a VI. Fux Fesztiválra is, amelyet a Transilvania stúdióban mutattak be telt ház előtt. A fiatalabb korosztály felé nyitó, modern hangvételű előadást megzenésített versek és slam-poetry tarkítják, amelyek az iskolások által legismertebb, a tananyagban is szereplő költeményeket és versrészleteket egészítik ki. Olyan ismert verseken, mint a Föltámadott a tenger, A Tisza, a János vitéz, az Anyám tyúkja, a Reszket a bokor, mert, a Füstbement terv vagy az Egy gondolat bánt engemet keresztül bontakozott ki Petőfi, a költő, a szerelmes, a reformer, a forradalmár, a hős alakja. Nemcsak a „milyen volt Petőfi?” kérdés merült fel az előadás során, hanem az is, milyen lenne, ha ma élne, használná-e a közösségi médiát, milyen verseket osztana meg, milyen lenne a fogadtatása. A PETŐfi-SZELfi vígdráma szövegét Szabó Attila dramaturg írta, Petőfi Sándor verseinek, naplórészleteinek, valamint Esterházy Péter Petőfi, a légtornász című novellájának felhasználásával. A darabot Bartal Kiss Rita rendezte, jelmez- és díszlettervező Mátravölgyi Ákos, zeneszerző Cári Tibor. Szereposztás: Lukács Emőke, az Udvarhely Bábműhely vezetője, valamint Balló Helga, Lukács-György Szilárd, Mihály Csongor és Vass Richárd, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház művészei.

Fotó: Remus Daescu

Ugyanerre a jeles évfordulóra készült a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház János Vitéz című előadása is, amelyet hétfőn délben láthattak az érdeklődők az Arcadia bábszínházban. Az előadáson a teljes mű elhangzott, élő zene és vetített homokanimáció kíséretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában