Koncert

2023.10.09. 15:41

Nosztalgiaest Kovács György emlékére

Közel háromórás koncertet adott a nagyváradi bábszínházban Kovács Péter „Kovax”, édesapja, a néhai bábszínész és rendező, Kovács György emlékére. A koncertre a Fux Feszt bábszínházi fesztivál keretében került sor.

Fotó: Vigh László Mikós

Pap István

Szépen megkoreografált koncertet adott Kovács Péter „Kovax” vasárnap este az Árkádia Bábszínházban teltházas közönség előtt. Pályaudvarra befutó vonat hangjára lépett színpadra, majd a szintetizátor elé ült és elénekelte az est címadó dalát, a Jöjj vissza, vándort. A bevezető dal után elmondta: „Egyedi ez a koncert, egy emlékezés arra, hogy bárhol is járunk az életben, mindig valahogy visszahúz a szívünk oda, ahonnan indultunk”. Ennek a gondolatnak a jegyében zajlott le a közel háromórás est, az előadott dalok közötti átvezető szövegekben Kovax felidézte saját múltját, az emlékezésbe beleszőve édesapja, Kovács György alakját, aki 1968 és 1990 között volt a nagyváradi bábszínház tagja, bábszínészként, rendezőként, fordítóként írta be nevét a váradi bábjáték történetébe, és az ő tiszteletére énekelte el az Indulni kell című számot. Elhangzott Billy Joel- és Tom Jones-dal is, majd zenei különlegességként Dankó Jánosnak, a bábszínház egykori zenei felelősének Hófehérke című bábelőadásához komponált dalaiból összeállított egyveleget adott elő. Majd újabb egyedi pillanat következett: színpadra invitálta az édesapja és a saját barátját, Antal Istvánt, a Magneton együttes alapítóját, énekesét, akivel közösen játszották a Jó fiú leszek című Magneton-számot, majd szintén Antal István énekelte a József Attila versére komponált Kertész leszek című közismert dalt. A következő dalokban Kovax rendre a színpadra hívta a Lilliput Társulat tagjait, Stefán Bodor Máriát, Erőss Noémit, Csepei Róbertet és Haraji Adalbertet, akikkel különböző dalokat adott elő. (Mary Poppins dala, Szerelem utolsó vérig, Hé, mondd mi lesz velem.) 

Fotó: Vigh László Miklós

Elhangzott az édesanyjához, valamint a gyermekeinek komponált dal, és a Delilah című Tom Jones-slágernél a közönséget is megénekeltette. A koncert zárásaként hangzottak el az Apám hitte, a Játssz még és a Mert kell egy hely című dalok, ekkorra már a bábszínház tagjai mellett a Szigligeti Társulat színészeinek egy csoportja is a színpadra lépett, hogy együtt énekeljenek. Kovax profizmusa, muzikalitása ezen az esten is meggyőző volt, és méltó kísérője volt Schneider Szilveszter ütőhangszeres. A nosztalgikus hangvételű, mondhatni lírai esten olykor túlcsordultak az érzelmek, a kissé talán túl hosszúra nyúlt átkötő szövegek és a szentimentalizmus tompította kissé a zene keltette művészi hatást, de összességében kellemes élmény volt a vasárnap esti koncert.

Fotó: Vigh László Miklós

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában