Kitüntetés

2023.10.31. 09:51

Kitüntették Törökországban Tóth István váradi fotóművészt

Fotó: Tóth Magdalena

Ciucur Losonczi Antonius

Az elmúlt napokban tartották a törökországi fotóművészek éves találkozóját a Konya tartományban található Karapinar városában. A Sille Sanat Sarayi Egyesület és a Konyai Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség Kiállítási Központja által szervezett eseményen törökországi, boszniai és romániai fotóművészek vettek részt. Ennek keretében Elkapott pillanatok címmel egyéni kiállítása nyílt Tóth István nagyváradi fotóművésznek, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnökének. 

A Ramada Hotelben zajlott ünnepségen Reha Bilir, a Sille Sanat Sarayi Egyesület vezetője köszöntötte az érdeklődőket, méltatta Tóth Istvánt, és értékelte a megtekinthető 100 alkotását. Utóbbi felidézte, hogy egy évtizeddel ezelőtt Reha Bilir és Haluk Uygur fotóművész is részt vett a Nagyváradon rendezett Európai Fotóművészeti Fesztiválon. Megjegyezte, hogy a mostani tulajdonképpen egy vándorkiállítás, melyet először 2021. augusztus 8-án mutattak be a nagyváradi Cion temploma neológ zsinagógában, amikor a 70. születésnapját ünnepelte, és azóta már látható volt több lengyel, magyar, román és ukrán városban. A vernisszázs után a szálloda konferenciatermében Senol Ozturk, Konya tartomány kormányzója ismertette az Euro Foto Art Kiadó gondozásában napvilágot látott Romániai és japán népi hagyományok című fotóalbumot, majd Kiválósági díjat adott át Tóth Istvánnak, akit egyúttal felkért arra, hogy legyen a török egyesület tiszteletbeli tagja. A fesztivál keretében másnap alkotni vonultak a fotóművészek Salu és Guzelkisla falvakba, éjszaka pedig a Meke tó környékét örökítették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában