Fesztivál

2023.10.31. 08:50

Kávéillatos fesztivál Nagyvárad belvárosában

Nagy népszerűségnek örvendett az elmúlt hétvégén, október 27–29. között első alkalommal megszervezett Nagyváradi Kávéfesztivál (Oradea Coffee Festival), amelynek a nagyváradi neológ zsinagóga, illetve a Sas-palotában található egykori Szabadság-mozi terme adott otthont.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

A neológ zsinagógában a péntektől vasárnapig tartó fesztiválon 10–19 óra között összesen 21 stand várta mindazokat, akik a kávészemek feldolgozása, a különleges ízvilágú kávéitalok iránt érdeklődnek. Az egyfajta vásárcsarnokká alakított zsinagógába belépve – a fesztivál idejére a padokat is eltávolították – már rögtön erős kávéillat fogadta a betérőket, az impozáns épület ugyanakkor túlságosan kicsinek bizonyult a versennyel egybekötött fesztiválnak, ugyanis például a zárónapon, vasárnap délután szinte lépni se lehetett az épületben, a standok kényelmes szemügyre vevése sem volt lehetséges, hiszen azokhoz majdhogynem hozzá se lehetett férni. Méteres sor alakult ki egy kávét kínáló standnál is, ekképpen jókora türelemmel is kellett rendelkezzen az, aki kávét szeretett volna inni. 

A fesztiválon egyébként a résztvevő vállalkozások ingyen kóstolót nyújtottak termékeikből, ugyanakkor vásárolni is lehetett a kávékülönlegességekből, egy csomag, a citromfű, passiógyümölcs (maracuja) és a jázmin jegyeit hordozó kávébab például 104 lejbe került, de akadtak 50-60 lejért beszerezhető kávék is. A fesztivál népszerűségét jelzi, hogy bár koffeintartalmú italokról beszélünk, a szombat kora esti órákban is sokan keresték fel a zsinagógát. Valamivel kellemesebb élmény volt bejárni az egykori Szabadság-mozi termeit, ahol sokkal nagyobb hely állt rendelkezésre, illetve a kiállítási tárgyak sem voltak túlzsúfolva, nyugodtan szemügyre lehetett venni a múlt századi porcelánkészleteket, kávégépeket. Az épület földszintjén a város kávéházairól lehetett olvasni, többek között az EMKE-kávéházról, a Pannónia szálló kávéházáról, illetve Iulius Meinl vállalkozásának történetével is meg lehetett ismerkedni. Vasárnap délután ugyanakkor itt is hosszú sor alakult ki a századelő stílusában kialakított teaház előtt, ahol a Iulius Meinl kínálta ingyenesen teáit. A felújítás előtt álló impozáns épületbelső megnyitása ugyanakkor önmagában is indokot adott az egykori mozi felkeresésére, sokan a megfakult termek diszítettségét csodálták.
A fesztivál úgy tűnik, már első alkalommal elnyerte a váradiak tetszését, remélhetőleg – amennyiben lesz folytatása – jövőre egy sokkal nagyobb helyszínen fogják megrendezni. A fesztivál az Oradea Heritage, SCA Romania, The Dripper és a Ristretto szervezésében valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában