Évforduló

2023.10.11. 18:02

Harmincéves a Bihar megyei SMURD

A Bihar megyei SMURD 1993. október 12-én jött létre Nagyváradon, az országban másodikként, a marosvásárhelyi szolgálat után. Az évforduló alkalmából versenyt, bemutatót, kiállítást és sajtótájékoztatót is szerveztek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

Harminc éve működik a Bihar megyei Sürgősségi, Újraélesztő és Műszaki Mentő Mobil Szolgálat, közismert nevén a SMURD (Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare). Az október 12-i dátum így különösen fontos mind a Bihar megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőségnek, mind pedig annak a több tízezer személynek a számára, akik életét a SMURD orvosai, ápolói és tűzoltói mentették meg az elmúlt évtizedek során. Az ünneplés részeként az évforduló előtti napon, október 11-én sajtótájékoztatót tartottak Nagyvárad főterén, ahol egyébként egy egész nap megtekinthető kiállítást is szerveztek, a délutáni órákban pedig bemutatókat. Az egyik bemutatón egy újraélesztési akció volt látható, a másikon pedig egy közúti baleset után következő mentőakció. 

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Hadrian Borcea, az UPU-SMURD vezetője, aki visszatekintett az elmúlt harminc évre. Mint elmondta, 1993-ban megyei szinten öt orvos és öt asszisztens tartozott a SMURD csapatához, ma azonban már 70 orvos és asszisztens, valamint körülbelül 400 rohammentős. Az elmúlt harminc évben a csapatok több mint 141.400 bevetésen vettek részt; a 1990-es években még csak heti néhány alkalommal hívták őket, 2023-ban azonban már átlagosan napi 30 bevetésre kell menjenek. Továbbá a felszerelés is változott és bővült is azóta – egyébként a régi felszereléseket is meg lehetett tekinteni szerdán a főtéren, illetve a maiakat is. Borcea kiemelte, hogy a modern felszerelések mellett a felkészülés is nagyon fontos, éppen ezért hozták létre Biharszentjánoson a képzési központot, ahol már több mint 1900 rohammentőst képeztek ki országos szinten. Hozzátette: ő és a csapatok is azt szeretnék, hogy továbbra is legyen lehetőségük fejlődni. 

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, Sorin Caba szintén részt vett a sajtótájékoztatón, az idei év tevékenységi beszámolója mellett pedig bemutatott egy-két használatban lévő speciális autót is. Szó volt például egy olyan járműről, mely mobil parancsnoki pontként szolgál, tehát fel van szerelve műholdas kommunikációs rendszerrel, ez pedig hozzásegíti őket ahhoz, hogy terepről is irányítsanak egy-egy bevetést, nemcsak az ISU székhelyéről. Az ISU flottájában ez egy új jármű, melyet európai uniós projekt keretében vásárolt meg az országos felügyelőség (IGSU). Sorin Caba hozzátette: a járművet olyan eseteknél fogják használni, mint tarlótűz, áradás, vagy akár földrengés, ahol hosszabb időtartamú bevetésre készülnek. A Bihar megyei SMURD flottája egy olyan speciális járművel is bővült, mely képes érzékelni a kémiai anyagokat. Mint a tájékoztatón elhangzott, ilyen járműve Romániában csak a védelmi minisztériumnak van és néhány hozzájuk tartozó szervezetnek, civil részen azonban csak a Bihar megyei SMURD-nak. A járművet közúti baleseteknél vagy más vészhelyzet esetén fogják használni. Szintén újdonság, hogy beszereztek egy olyan performáns drónt, mely az irányítótól számítva akár 50 kilométeres távolságba is képes elrepülni. Ennek a drónnak van éjjellátó, infravörös kamerája, ezáltal könnyen megtalálhatják a keresett személyt stb. Mint elhangzott, akár több kilométerről képes „meglátni” egy égő cigarettacsikket, vagy egy személyt, illetve bármilyen testet, melynek a hőmérséklete magasabb a kinti hőmérsékletnél.

Dr. Hadrian Borceától a továbbiakban megtudtuk: a Bihar megyei SMURD azzal is büszkélkedhet, hogy az első olyan képzési központot hozták létre, ahol a extrakorporális membrán oxigénellátás (ECMO) technikáját adják át. A rohammentősöknek ugyanis van egy olyan eszköze, mely képes a páciens vérét a testén kívül oxigénnel ellátni, ami hatékony megoldás a súlyos légzési problémákkal küzdők számára. Bejelentette továbbá, hogy a múlt hét óta létezik ez a képzési központ Nagyváradon, s hamarosan Szerbiából, Montenegróból, Magyarországról, Ausztriából, Szlovákiából, Csehországból, és természetesen Romániából érkeznek rohammentősök tanulni. A képzés vezetői Németországból jönnek, de helyiek is lesznek, akiket Csehországban készítenek fel. A tanfolyamok a jövő év januárjától kezdődnek.

Tevékenységi beszámoló

Az idei év első kilenc hónapjában a Bihar megyei rohammentő-csapatok 8259 bevetésen vettek részt, ez átlagosan napi harmincat jelent. Megmentettek 8133 személyt, ebből 7123 felnőtt és 1010 gyermek. A legtöbb bevetést a nagyváradi 2-es osztag végezte el (1302), utána következik a váradi 1-es osztag (1302), majd a székelyhídi (728), a tenkei (724) és a szalárdi csapat (595). Legtöbb alkalommal sürgősségi esetről volt szó, 5031-szer. Továbbá 1131 közúti balesethez szálltak ki a megyében, ebből 67 alkalommal műszaki mentésre is szükség volt. 

Egyébként Bihar megyében összesen tíz rohammentő egység van, Váradon kettő, Margittán, Székelyhídon, Érmihályfalván, Szalárdon, Nagyszalontán, Vaskohszikláson, Belényesben, Élesden és Tenkén pedig egy-egy teljesít szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában