Kórház

2023.10.20. 13:24

Felhívás véradásra

A Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház a megye legnagyobb vér- és vérkészítmény felhasználója, ezért annak érdekében, hogy a betegeknek megfelelő ellátást tudjanak biztosítani a kórház a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet, és kéri a lakosokat, hogy aki teheti, adjon vért.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Fotó: Annett_Klingner

ERDON-összeállítás

A véradásnak több feltétele is van: a 18-60 év közötti véradók minimális testsúlya 50 kg kell legyen a férfiak és nők esetében is. Az 50 év feletti véradóknak egy évben egyszer vinniük kell egy háziorvosi igazolást arról, hogy nem szenvednek krónikus és neuropszichológiai betegségben. A véradás előtt 24 órával nem szabad alkoholt, zsíros ételt fogyasztani, viszont annál több szénsavmentes folyadékot kell inni a véradás előtti és véradás napján is. A terhes és szoptató nők, azok akiket az elmúlt fél évben operáltak vagy tetováltak nem adhatnak vért. Az utolsó fogorvosi vizit óta is el kell teljen legalább hét nap. Szintén nem adhatnak vért, akik: tüdőbetegek, szifiliszben, maláriában, fekélyben, cukorbetegségben, szívbetegségben (kivéve szabályozott magas vérnyomás), epilepsziában, bőrbetegségben (kivéve helyi pikkelysömör), brucellózisban, hat dioptriás rövidlátásban, hörgőasztmában, gyógyszerallergiában vagy kezelt allergiában szenvednek. Véglegesen ki vannak zárva a véradók közül akik: rákbetegségben, autoimmun betegségben, bronchiális asztmában, érrendszeri betegségekben szenvednek, vagy pajzsmirigy-, agyalapi mirigy-, lép- hasnyálmirigy-, illetve mellékveseműtéten estek át. A donorok a BlooDoChallenge alkalmazáson keresztül a kívánt napon és időpontban regisztrálhatnak véradásra.

Tudnivalók
A véradás reggelén a donornak ajánlatos jól hidratáltnak lennie (víz, kávé vagy tea is iható). Lehet enni egy szelet pirítóst vagy kekszet. A véradás előtt és utána legalább két óráig nem szabad dohányozni. A váradi vérközpont (Kórház/Louis Pasteur utca 30. szám) hétfőtől péntekig 7.30 és 13 óra között tart nyitva. A vérközpontban ki kell tölteni egy formanyomtatványt és egy kérdőívet (bizalmas adatok). A kérdőív kitöltése során a félrevezető, hamis válaszok a donor végleges kizárásához vezetnek. A helyszínen orvosi vizsgálatokat végeznek (hemoglobinszint, vércukorszint megállapítása, pulzus és vérnyomás mérés). A véradáskor 410-450 ml vért vesznek le, a vérmennyiség néhány órán belül (a véradás után elfogyasztott folyadék mennyiségétől függően) térfogat tekintetében, biológiailag pedig két héten belül helyreáll.
A véradásnak előnyei is vannak, hiszen azon kívül, hogy a donor segít másokon, a vérvételkor bizonyos orvosi és laboratóriumi vizsgálatokat is elvégeznek rajta ingyenesen: megállapítják a vércsoportot, az Rh-faktort, a hemoglobin szintet, hepatitisz B, C, illetve HIV, HTLV, szifilisz tesztet végeznek, amelynek eredményeit bizalmasan kezelik, és csak a donor kérésre adják ki. Rendszeres szűrővizsgálatokat (széles körű hematológiai és biokémiai tesztek) végeznek az évente több mint kétszer adományozó donorok esetében. A tesztek eredményei elérhetők a www.proviataoradea.ro oldalon, vagy privát üzenetben is lehet kérni a váradi vérközpont Facebook-oldalán keresztül, megadva a teljes nevet, személyi számot és a véradás dátumát. Továbbá egy szabadnap (az adományozás napján - a munkakártyával rendelkező munkavállalók esetében) is jár a véradónak, illetve kérésre egy 66,99 lej értékű Edenred kártyát is kap. A véradók kedvezményben részesülnek a helyi tömegközlekedésben is. További információk a www.proviataoradea.ro oldalon érhető el.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában