Szülőföldön magyarul

2023.10.12. 15:29

Érmihályfalván is átadták a beiratkozási ösztöndíjakat

Forrás: ermihalyfalva.ro

Balázs József Attila

Az érmihályfalvi Gizella Művelődési Központban adták át szerdán a Rákóczi Szövetség képviselői az úgynevezett beiratkozási ösztöndíjat a magyar tannyelvű osztályokba járó legkisebb iskolások családjainak. 2004-ben indult a Rákóczi Szövetség programja, először Felvidéken, majd fokozatosan kiterjesztették az akciót a Kárpát-medence magyarok lakta területeire. Most 62 kisdiák hozzátartozója vehette át a tízezer forintot tartalmazó borítékot, amely magyarországi magánszemélyek, vállalkozások, szervezetek adományaiból tevődik össze.

Varga Róbert, a Zelk Zoltán Gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettesnek, aki rövid beszédében üdvözölte a szülőket, hozzátartozókat, pedagógusokat és nem utolsó sorban a Rákóczi Szövetség két anyaországi képviselőjét, Varga Esztert és Chirico Valentint. Elmondta, a szövetség egy háromlépcsős támogatást nyújt a magyar tannyelvű oktatást választó szülőknek. Az első, amikor magyar anyanyelvű óvodába mennek a gyerekek, akkor egy meséskönyvet és egy tábla csokoládét kapnak, aztán az iskola megkezdése előtt egy iskolatáskát, a harmadik lépcső pedig amikor megkapják a tízezer forintos ösztöndíjat. Karsai Attila megbízott érmihályfalvi polgármester is üdvözölte a jelenlévőket, majd köszönetet mondott azért, hogy a Rákóczi Szövetség évről évre segíti a határon túli, magyar anyanyelvű oktatást választó családokat. Nyakó József, az érmihályfalvi RMDSZ elnöke az ösztöndíj fontosságáról beszélt, végül pedig a szövetség munkatársai ismertették az átadás menetét, amely a jogosultság bizonyítása után elektronikus aláírással lett hitelesítve. Az a szülő, aki nem tudott személyesen megjelenni, egy megbízói formanyomtatvánnyal felhatalmazhatta akár a tanítónőt vagy egy családtagját a boríték átvételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában