Gyászmise

2023.10.10. 17:59

Az aradi vértanúkra emlékeztek az érmihályfalvi római katolikus templomban

BN-összeállítás

Ökumenikus gyászmisén tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt helybéli diákok, lakosok és a város tanácsosai az érmihályfalvi római katolikus templomban október 6-án délután. A megemlékezésen nem tudott részt venni Karsai Attila megbízott polgármester, mert egy delegációval Mihályfalva testvértelepülésén, Tornalján, az ottani városnapokon képviselte a várost, őt kérték fel ugyanis az ünnepi beszéd megtartására.

A mihályfalvi megemlékezésen Bogdán István vendéglátó tisztelendő köszöntötte a megjelenteket. Prédikációjában Szent Lukács könyvéből idézett, majd így folytatta: „a mai napon az aradi vértanúkra emlékezünk, ugyanakkor azokat a vértanúkat sem feledhetjük, akik történelmünk folyamán az igazságért álltak ki, és ezért életüket áldozták. Most, a huszonegyedik században is küzdeni kell eszméinkért, hitünkért, értékeinkért, ehhez segít hozzá minket az aradi tizenhármak bátorsága, emberi nagysága.

Forrás: ermihalyfalva.ro

Balázs Dénes református lelkipásztor János evangéliumából idézett (8:28–36.), majd kifejtette: „Krisztus a szabadságra tanít minket, az emberiségnek meg kell tanulnia eszerint élni”. A beszédek után Meleg Vilmos színművész adta elő Vértanúk dala című irodalmi összeállítását, többek között Juhász Gyula, Dutka Ákos, Ady Endre versei alapján. A megemlékezés a Jubilate Deo kórus szolgálatával zárult, amelyben nemzeti imánk, a székely himnusz, a Szózat és a Nagyasszonyunk, hazánk reménye című egyházi ének hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában