Beruházás

2023.09.20. 16:48

Városrehabilitáció: fenntartásaik vannak a váradszőllősieknek

Kétkedve fogadják a negyed rehabilitációját célzó nagyszabású projektet a váradszőllősiek. Pedig a városrész keleti területére vonatkozó városrehabilitációs terv az ottani életkörülmények javítását, a zöldterületek, terek, parkok és utcabútorok felújítását, valamint a városi infrastruktúra korszerűsítését foglalja magába, a közműhálózatoktól az útfelújításokon át a tömegközlekedésig.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal mintegy 121,5 millió euró értékben valósít meg európai uniós finanszírozású projekteket Váradszőllős negyedben. Ezek közül a legjelentősebbek a termálvizes fűtési rendszer kiépítése, a lakónegyedi tér kialakítása a McDrive mellett, hatvan tömbház energiahatékonnyá tétele, valamit egy botanikus kertet is magába foglaló zöldövezet építése a Szálka park és a Lotus Center közötti területen. Hogy egységes és koherens legyen a váradszőllősi fejlesztés, az önkormányzat megbízta az Archistuff Studio céget, hogy készítsen egy városrehabilitációs mestertervet a Fürdői (Nufărului) út keleti oldalát magába foglaló, a Constantin Noica, a Nufărului, a Morii és a Bumbacului utcák által határolt 39,18 hektáros területre, amit Nufărul 1. (Váradszőllős 1.) névvel illetnek a hivatalos dokumentumokban. Egy átfogó felújítási tervre azért is szükség van, mert a város mindaddig nem akart semmilyen infrastrukturális munkálatot végezni ott, amíg el nem készül a termálvizes fűtési rendszer, ezért a városnak az a része meglehetősen elhanyagolt állapotba került. Florin Birta polgármester többször is hangoztatta: „Mindig is mondtam az embereknek, hogy a geotermikus projekt befejezéséig nem fogunk Szőllősön dolgozni, mert nem lenne normális az, ha egy-két év múlva ismét feltörnénk az utcákat a fűtési munkálatok miatt”. De miután minden fejlesztési projekt elkészül „Váradszőllős lesz az egyik leginkább rendezett városrész Nagyváradon” – tette hozzá a polgármester.

Forrás: ebihoreanul.ro

Ennek a rendezettségnek az alapját kellene képezze a helyi tanács által idén áprilisban elfogadott mesterterv, mely szerint a negyedben 5657 lakás van, a lakosságszám mintegy 17.000, ehhez képest mindössze 1519 parkolóhellyel rendelkezik, a terület túlzsúfolt, elhanyagolt, és a közvilágítás sincs rendesen megoldva, tehát átfogó területrendezést kell ott végezni. A mesterterv javasolja zöldövezetek kialakítását, egy mélygarázs építését az Onisifor Ghibu Főgimnázium mellett, könnyűszerkezetes parkolók létesítését azoknak a hőközpontoknak a helyén, amelyeket a termálvizes projekt megvalósítása miatt számolnak fel, továbbá új utakat, bicikliutakat is kialakítanának. A dokumentumot nyáron bocsátotta közvitára a polgármesteri hivatal, és a sajtón keresztül jut a közvélemény tudomására az, hogy sok helybeli kétkedve fogadja a terveket.
„A városháza városrehabilitációról beszél, amiből én azt értem, hogy parkokat, gyalogos sétányokat alakítanak ki, miközben több mint 700 fa kivágására tesznek javaslatot, hogy utat építsenek, és a fenntartható fejlődést hirdeti 2023-ban, miközben a projektben az 1977-es rendezési terveket használják fel” – idezi a Bihoreanul hetilap az egyik helybeli észrevételeit. A helyiek szerint a polgármesteri hivatal munkatársai és szakemberei közlekedési tanulmányokat kellett volna készítsenek, hogy lássák, mennyi parkolóra és kerékpárútra van szükség és hol, elemezniük kellett volna az ottani zöldterületeket, hogy megállapíthassák, milyen fákat kell helyettesíteni milyen fákkal, és egy valódi közvitát kellene szervezni, ahol az emberek feltehetik kérdéseiket és elmondhatják véleményüket. „Ha csak vázlatokkal állunk elő, amelyeket senki sem ért, mindig lesznek viták” – panaszkodott a hetilapnak egy másik lakos. A váradszőllősiek attól is tartanak, hogy a kerékpárutak nem lesznek összekötve egymással, így gyakorlatilag használhatatlanok lesznek, hogy az új utak építéséhez szükséges növényzetirtás tulajdonképpen fakivágásokat jelenti, azaz árnyék nélkül hagyják az ott élőket, illetve a tizennégy hőközpont tervezett lebontása és könnyűszerkezetes parkolók építése a helyükön szintén csak aggodalommal tölti el az ott lakókat. „Nagyváradon egyetlen könnyűszerkezetes parkolóház sincs, így nem tudjuk, hogy néhány év múlva hogyan fognak ezek kinézni” – jegyezte meg az egyik lakos. Az Onisifor Ghibu iskola mellett épülő ezer férőhelyes parkolóház ötletét is kételyekkel fogadják, főleg azt a részét, hogy a létesítmény fölött zöldövezetet fognak kialakítani. „Az Onisifor Ghibu melletti ezer férőhelyes mélygarázs fölött csak zöldterület nem lesz, mert egy épületre nem lehet fákat ültetni” – vonta le a következtetést egy helybeli.

Portálunkon is beszámoltunk arról, hogy augusztus 21-én Florin Birta polgármester, Marcel Dragoş alpolgármester és Radu Fortiş, a város főépítésze az Onisifor Ghibu fasoron tartott szabadtéri találkozón szembesültek azzal, hogy mennyire elégedetlenek az ott lakók azzal a mestertervbe foglalt ötlettel, hogy az Onisifor Ghibu fasor és a Morii utca között egy új út létesüljön, mely két tömbház között haladna el, és a megépítéséhez gyakorlatilag fel kellene számolni a mintegy nyolcvan fából álló zöldövezetet. Több tucatnyi polgár a legközvetlenebbül érintett Qb2 és Qb3 tömbházakból csak azért ment el arra a találkozóra, hogy személyesen tudassák a polgármesterrel, mennyire ellenzik ezt az elképzelést. Ezt megelőzően július 18-án a polgárok egy beadványt is iktattak a városházán, melyben tulajdonképpen tiltakoznak az útépítés és a fakivágás ötlete ellen. A beadványra a harminc napos határidő lejárta előtt nem kaptak választ, de a helyszínen Florin Birta kijelentette: „Írásba adom, hogy nem fogunk semmiféle utat csinálni. Azt mondták, hogy nem szeretnék, és mi megértjük önöket. Ez csak egy javaslat volt. Megígérjük, hogy szeptemberben módosítjuk a rendezési tervet, és az már nem fog ebben a zónában semmilyen utat tartalmazni”. Az említett beadványban a lakók egyébként arra is választ vártak, hogy a mesterterv készítői mire alapozzák azt, hogy abban az övezetben 5823 parkolóhely létesítésére van szükség, azt is tudni szerették volna, hogy mi lesz a megszüntetendő parkolóhelyek helyén, és azt is, hogy miképpen oldja meg a mesterterv a reggeli és délutáni torlódást a Ghibu iskolánál és a 28. számú óvodánál, amikor a szülők a tanintézményekbe viszik, illetve onnan elhozzák a gyermekeiket. Mindezekre a kérdésekre nem kaptak választ. A polgármesteri hivatal munkatársai azt mondják, azért nem, mert még dolgoznak a mesterterven, és majd miután elfogadja azt a város területrendezési bizottsága, azt követően bocsátják közvitára a végleges dokumentációt. A mestertervről várhatóan e heti ülésén fog dönteni a polgármesteri hivatal város- és területrendezési bizottsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában