Fórum

2023.08.22. 14:32

Ígéret: nem lesz út a fák helyén

Egy szabadtéri lakossági fórumon győzték meg Florin Birtát, Nagyvárad polgármesterét arról, hogy változtassa meg a Váradszőllős egy részére vonatkozó nagyszabású rehabilitációs tervet.

Forrás: ebihoreanul.ro

ERDON-összeállítás

Nagy érdeklődéssel fogadták a váradszőllősi lakosok hétfőn kora este Florin Birta polgármestert, aki a szóban forgó városrészre vonatkozó mestertervről akart beszélni a helybeliekkel. Az elöljárót elkísérte a találkozóra Marcel Dragoş alpolgármester és Radu Fortiş, a város főépítésze is, számolt be a találkozóról az Ebihoreanul portál. A városvezetők az Onisifor Ghibu fasoron tartott, este hat órakor kezdődött ta-lálkozón szembesülhettek azzal, hogy mennyire elégedetlenek az ott lakók azzal a mestertervbe foglalt ötlettel, hogy az Onisifor Ghibu fasor és a Morii utca között egy új út épüljön, mely két tömbház között haladna el, és a megépítéséhez gyakorlatilag fel kellene számolni a mintegy nyolcvan fából álló zöldövezetet. Több tucatnyi polgár a legközvetlenebbül érintett Qb2 és Qb3 tömbházakból csak azért jött el a találkozóra, hogy személyesen tudassák a polgármesterrel, mennyire ellenzik ezt az elképzelést, és hogy lehetőleg megakadályozzák ennek megvalósítását. 

Forrás:  ebihoreanul.ro

Az egyik lakó emlékeztette Birtát arra, hogy július 18-án beadvánnyal fordultak a nagyváradi városházához, melyet a két tömbház – Qb2 és Qb3 – száz lakója közül 91 aláírt, és amelyben arra kérték az önkormányzatot, hogy állítsa le a zöld terület tervezett lemészárlását. „Eddig még nem kaptunk választ. És most már tudni akarjuk, mi lesz ezzel a mintegy nyolcvan fával” – szegezte a polgármesternek a kérdést az egyik lakó. Florin Birta azt válaszolta az említett portál tudósítása szerint, hogy ez csak egy terv és éppen azért jött el a találkozóra, hogy ezeket a szempontokat megbeszélje. Egy másik lakó azt mondta, hogy „Szerettünk volna beszélni a tervezővel is, hogy lássuk, mi a véleménye erről a területről, és hogyan képzelte el ezt a projektet. Mi úgy gondoljuk, csak a Street View térképek segítségével csinálta (a tervet – szerk. megj.)”. A lakók kötötték az ebet a karóhoz, fél órán keresztül másról sem esett szó, csak arról, hogy mi lesz a fákkal, illetve határozott választ akartak kapni arra a kérdésre, hogy végül épül-e út a két tömbház közé vagy sem. Sőt, írásban kértek választ Floron Birtától a beadványukra. A nyomásgyakorlás el is érte a kívánt hatást: „Írásba adom, hogy nem fogunk semmiféle utat csinálni. Azt mondták, hogy nem szeretnék, és mi megértjük önöket. Ez csak egy javaslat volt. Megígérjük, hogy szeptemberben módosítjuk a rendezési tervet, és az már nem fog ebben a zónában semmilyen utat tartalmazni” – ígérte meg végül a polgármester.
A Váradszőllős keleti részére vonatkozó városrehabilitációs mestertervet áprilisban fogadta el a Nagyváradi Helyi Tanács, és az ottani életkörülmények javítását, a zöldterületek, terek, parkok és utcabútorok felújítását, valamint a városi infrastruktúra korszerűsítését foglalja magában, a közműhálózatoktól az útfelújításokon át a a tömegközlekedésig. „Önök is tudják, hogy az elmúlt években semmit sem fektettek be ebben a városrészben. A legnagyobb probléma a parkolás. A projekt megoldja a környék fő problémáit” – tette hozzá Birta. A találkozó vége felé néhány polgár további részletekre volt kíváncsi a jövőben épülő, megújuló utak, valamint a munkálatok időtartama kapcsán, de több ellenvetés nem volt, céljukat ugyanis elérték: nem vágják ki a lucfenyőket, a dió- és juharfákat, amelyek közül többet maguk a lakók ültettek.

Forrás: Ebihoreanul

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában