Kegyhely

2023.09.13. 10:38

Szabadtéri szentmisét tartottak Szentjobbon

Forrás: RKP

ERDON-összeállítás

Szentjobbon, az ősi kegyhelyen, a brünni Fekete Madonna kegyképe előtt adtak hálát és kérték a Szűzanya oltalmát a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye hívei vasárnap délben. A szabadtéri mise főcelebránsa Böcskei László megyés püspök volt, szónoka pedig Kiss Albert egyházmegyei tanfelügyelő, bihari plébános. A szertartáson a diákokért, nevelőkért, hitoktatókért is imádkoztak.

Böcskei László megyés püspök 2016-ban nyilvánította kiemelkedő szentéllyé a szentjobbi plébániatemplomot és meghívta az egyházmegye híveit, hogy közösen üljék meg a Boldogságos Szűz születésnapját, a templom búcsúünnepét. „A mi itt létünk azt jelzi, hogy azt az utat követjük, amelyen elődeink is jártak, mi is nyitottak vagyunk az isteni kegyelem és áldás előtt, mely az itt tisztelt Szűz Mária és szent királyaink közbenjárására is bőségesen árad felénk. Adjunk hálát mindazért, amit az elmúlt esztendőben kaphattunk, azért, mert itt lehetünk, mert együtt vagyunk, hogy tovább tervezhetünk, tovább fejleszthetjük és építhetjük a jövőt és közösséget egyaránt” – fogalmazott Böcskei László megyés püspök. A főpásztor szólt arról is, hogy aláírták a szerződést a kivitelezővel a szentjobbi kegyhely átfogó felújításáért, mely a következő hetekben kezdődik el és két éven át tart majd. Ennek nyomán megújul a templom, az apátsági épületek, de régészeti feltárásokra is sor kerül, hogy 2025-ben egy megújult zarándokközpont fogadhassa az ideérkezőket. 

A szentmisén a kezdődő tanév apropóján négy tanúságtétel is elhangzott. Az eseményen jelen voltak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai, a szerzetesrendek képviselői, a Partiumi Háló Egyesület biciklis zarándokai, önkormányzati és világi vezetők, valamint a nagyváradi egyházmegye plébániáiról érkezett hívek plébánosaik vezetésével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában