Beruházás

2023.09.28. 18:25

Négy parkot újítanak fel Nagyváradon

Nagyváradnak 18 millió euró áll rendelkezésére uniós forrásokból arra, hogy parkokat, zöldövezeteket újítson fel. Ebből a forrásból korszerűsít az önkormányzat négy zöldövezetet, illetve egy újat is létrehoz a George Enescu-szobor körül.

Forrás: PMO

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki rendes ülésén elfogadta több váradi zöldövezet korszerűsítésének megvalósíthatósági tanulmányát. A beruházásokat európai uniós forrásokból fogják megvalósítani. A projekteket ismertető sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester elmondta: „A korábbi finanszírozási ciklusban a leromlott állagú területek zöldövezetekké való átalakítását finanszírozták. Akkor a mintegy 10 millió eurós projektek révén több mint 7 hektárnyi lepusztult területet alakítottunk át zöldterületté, például a Barcăului utcai zöld korridort, a Grigorescu negyedbeli és a Ion Bogdan utcai parkokat hoztuk létre. A mostani ciklusban a meglévő parkok korszerűsítését finanszírozzák, és a Regionális Operatív Programból 18 millió euró van elkülönítve számunkra zöldterületek modernizálására” – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy ezt a pénzt nem lehet másra, csakis parkfelújításokra fordítani. Az elöljáró kiemelte, hogy elkészültek négy park korszerűsítésére vonatkozó megvalósíthatósági tervek és a műszaki-gazdasági mutatók, melyeket a helyi tanács egyébként vita nélkül elfogadott. Konkrétan a vársánc eddig még fel nem újított részét korszerűsítik, valamint modernizálják a December 22. parkot, a Bunyitay-ligetet (Brătianu-park), valamint az Ezredévi emlékteret (Libertății utca) és az ottani Körös-partot. A négy park felújítása közel 12 millió euróba kerül, amihez még hozzá kell számítani a Nagyvásártér (December 1 park) felújítását is, amelynek költségvetése 13,7 millió euró. Mindezeket a munkálatokat 18 millió euró értékig uniós forrásból finanszírozzák, az említett összeget meghaladó költségeket pedig a helyi költségvetésből állják, fejtette ki az elöljáró. A tervek elfogadása után írják ki a tendert a kivitelezésre. Florin Birta szerint jövő év tavaszán megkezdődhetnek a munkálatok és 2025 tavaszára be is fejeződnek a parkfelújítások. Kiemelte azt is, hogy a versenykiírások a kivitelezés mellett magukba foglalják a karbantartást is, tehát a leendő kivitelező vállalja azt, hogy a garanciaidőszakban a karbantartást is ellátja. Ezzel fogják elkerülni azt, ami sajnos manapság is jellemző Váradon, hogy a tér- vagy parkfelújítást elvégezte egy cég, míg a karbantartás másra van bízva, és amikor bárminemű probléma felmerül, annak gyors megoldása helyett egymásra mutogat a kivitelező és a karbantartó.

December 22. park 

A parkfelújítások részleteiről Adina Popa, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának helyettes vezetője beszélt az újságíróknak. Elmondta, hogy a December 22. park 22.570 négyzetméteren terül el és már tíz éve nem volt felújítva, azóta az állaga meglehetősen leromlott, és az állapotán a júliusi vihar csak rontott. A felújítás során a fő gyalogos ösvényeket lekövezik, az ottani játszóteret megnagyobbítják, rekortán burkolattal látják el és részben fedetté teszik. A parkba sakkasztalokat helyeznek ki, és építenek egy multifunkcionális sportpályát is, ami eddig nem volt ebben a parkban. A szabadtéri kondieszközöket meghagyják, az ottani területet is rekortánnal burkolják. A park közepén egy szökőkút lesz, amelyet fényjátékkal fognak ellátni. A park körül futópályát alakítanak ki, a bicikliút pedig kikerül a park területéről, mellette fog haladni. Az intelligens, usb-töltővel ellátott padok fából és betonból lesznek. Adina Popa elmondta, hogy a parkban 223 fa van, melyek közül tíz ki van száradva, ezeket kivágják. Újakat nem ültetnek, mert van ott elég nagy fa, ezzel szemben „nagy mennyiségben ültetnek cserjéket és virágokat” – fogalmazott Popa. A munkálatok kivitelezésének becsült ideje 8 hónap, a beruházás értéke 10.637.931 lej áfával együtt.

Bunyitay-liget

Ami a 64.850 négyzetméteren elterülő Bunyitay-ligetet (Brătianu park) illeti, azt utoljára a kétezres évek elején újították fel, ráfér tehát egy újabb korszerűsítés, annál is inkább, mert a július végi vihar itt is erősen megtépázta a fákat. Itt felújítják a játszóteret, illetve kialakítanak egy új kalandparkot is. A park közepén egy pump-track pályát hoznak létre az ottani kis dobogó helyén, emiatt az előzetes tervekkel ellentétben a Nagyvásártéren nem építenek ilyen pályát. A ligetben lévő sportpályákat felújítják, áthelyezik a fitneszeszközöket, ezek mellé pingpongasztalokat helyeznek ki. A park északnyugati részén egy pihenésre alkalmas helyet alakítanak ki, itt nyugágyak lesznek, illetve kis, fából készült, kör alakú folyosókat is építenek, és egy kis tavacskát is létrehoznak. Mivel sok mozgásra, sportolásra alkalmas terület lesz a parkban, ezért az illemhelyek mellett zuhanyzó és öltöző is lesz. Ebben a parkban valamivel több mint ezer fa van, melyek közül 76 kiszáradt. Ezek kivágása után 173 fát és mintegy 2500 virágot ültetnek el. Ennek a beruházásnak a költsége 7.801.376 lej áfával együtt, a kivitelezési időszak hat hónap.

Ezredévi emléktér

Megújul az Ezredévi emléktér is, egészen pontosan a Sebes-Körösnek a jobb partja Baross (Dacia) és a Szent László-híd közötti szakaszon, valamint a Körös partja is a Garasos-híd melletti övezetben. Adina Popa hangsúlyozta, hogy a parton minimális beavatkozásokat végeznek, csak padokat helyeznek ki és növényeket ültetnek el. A part és a töltés között van egy aszfaltozott gyalogösvény, azt futópályává alakítják át. A Garasos-híd és a kávézó közötti területet kis térré alakítják át, az ott lévő közvécét felszámolják, helyette a vendéglátóipari egységhez építenek hozzá egy mosdót, melyet mind a lokálból, mind pedig a parkból meg lehet majd közelíteni. A Garasos-híd melletti játszóteret elköltöztetik egy nagyobb és árnyékosabb helyre, és több játékeszközt helyeznek ki. 

A töltésen lévő részt hasonló térkövekkel burkolják majd, mint amilyen térburkolást kicsivel lejjebb, a Mészáros (Grigorescu) utca felé haladó részen használtak és az utcai bútorzat is az ottanival megegyező kinézetű lesz. A parkban lévő szobrok (Czárán Gyula, Iosif Vulcan, Szacsvay Imre, Lorántffy Zsuzsanna) körül olyan kis térségeket alakítanak ki, melyek alkalmassá teszik ezeket a helyeket megemlékezések megtartására. Adina Popa beszámolt arról, hogy az Ezredévi emléktéren 155 fa van, tíz közülük el van száradva, melyek közül nyolc a parton van. Popa elárulta, hogy a parton lévő kiszáradt fákat kivágják, de a helyszínen fogják hagyni, hogy ezzel is megőrizzék a hely természetességét. Ugyanakkor a parkba és a partra elültetnek 154 fát, valamint mintegy 4700 virágot és cserjét. Ennek a munkálatnak a költségvetése 7.801.376 lej áfával együtt, a kivitelezési időszak hat hónap.

Vársánc

Megújul a váradi vársánc délkeleti, eddig még fel nem újított része is. Adina Popa elmondta, hogy a Sánc (Griviței) utcai vársánc-szakasz a felújítás után ugyanúgy fog kinézni, mint a korábban Pafka Ernő építész tervei alapján felújított részek, tehát nem lesz ott semmilyen térburkolás, csakis természetes anyagokat fognak használni. A korszerűsítésre váró terület 65.637 négyzetméter. A Constantin Dobrogreanu-Gherea utca felőli oldalon felújítják a két kis tavacskát, ugyanakkor kialakítanak egy játszóteret is, lesz továbbá szabadtéri színpad, ahol színházi előadásokat, koncerteket, filmvetítéseket lehet majd tartani. Ugyanitt különleges dísznövényeket magába foglaló botanikai tanösvényeket is kialakítanak, valamint lesz ott egy salakfutópálya is. Adina Popa megjegyezte, hogy a vársáncnak ezen a részén 321 fa van, melyek közül 28 kiszáradt. A területrehabilitáció során 204 fát és 3255 virágot és cserjét ültetnek ott el. A beruházás értéke 13.437.379 lej áfával együtt, a kivitelezési határidő hat hónap. Megjegyzendő, hogy az összes említett helyszínen kiépítik az öntözőrendszert, kialakítják a közvilágítást, intelligens, usb-töltővel ellátott padokat és információs pontokat, ivókutakat helyeznek el, és térfigyelő kamerákkal is ellátják a zöldövezeteket.

Zenés zöldövezet

Mindezek mellett egy új zöldövezetet is kialakít az önkormányzat a Baross (Dacia) híd és a Continental Forum Hotel közötti területen ott, ahol George Enescu mellszobra áll. Ez utóbbit azért fontos hangsúlyozni, mert a 766 négyzetméteres terület kialakításakor több zenei elemet, díszítő motívumot fognak felhasználni. Az említett helyszín déli oldalán elbontják a betonkerítést és horganyzott acélkerítést helyeznek ki, a lépcsők új burkolatot kapnak; a gyalogos sétányokat átalakítják és lekövezik, a térkövekbe hangjegyek mintái lesznek bevésve. Egy kis teret is kialakítanak a szobor körül. A terület 67 százaléka zöldövezet lesz, túlnyomórészt évelő növények, vadvirágok és füves területek lesznek ott. Meghagyják a három kifejlett fát és további 36 fát ültetnek el. Kiépítik az öntözőrendszert és okospadokat is kihelyeznek, amelyeken QR-kódok lesznek, ezek segítségével információkat lehet majd megtudni a nagy román zeneszerző életéről. Audioberendezést is kihelyeznek majd, amelyből George Enescu művei fognak szólni. A munkálatok kivitelezési ideje három hónap, a beruházás összértéke 1.287.812 lej áfával együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában