Programajánló

2023.09.22. 08:44

Nagyváradon is megszervezik az Európai Kutatók Éjszakáját

Már csak néhány nap maradt az Európai Kutatók Éjszkájáig, az ország legismertebb és legrégebbi tudományos és ismeretterjesztő rendezvényéig, amelynek Nagyváradon ezúttal is a Nagyváradi Állami Egyetem ad otthont.

Fotó: Tibi

Az eseményt az egyetem sportcsarnokában szervezik meg szeptember 29-én 17–22 óra között, melyre várnak minden tudomány és kutatás iránt érdeklődő felnőttet, fiatalt és gyermeket. A látogatók különleges kísérleteken, interaktív tevékenységeken, versenyeken, robotos bemutatókon vehetnek részt, és idén is megtartják a már hagyományosnak számító tombolahúzást. A váradi egyetem karai és szakai a partnerszervezetekkel közösen idén is egy sor meglepetéssel készülnek az érdeklődőknek, standjaiknál számos érdekességet lehet majd megnézni. Például több robotot, egy az elektromágneses lebegés tanulmányozására szolgáló kísérleti rendszert, egy levegőminőség-ellenőrző rendszert, egy sűrített levegős járművet, a legmodernebb topográfiai berendezéseket, törvényszéki eszközöket, VR-szemüveget, textilhulladékból készült ruhakollekciókat, klónozott növényeket lehet majd megtekinteni a standoknál, továbbá sporttevékenységeket és lézerkísérleteket is szerveznek. Lehetőség lesz egészséges harapnivalókat és limonádét is kóstolni. A belépés a rendezvényre ingyenes! Mindezek mellett az egyetem partnerintézménye, a Körösvidéki Múzeum jóvoltából ezen a napon 15–17 óra között ingyenesen látogathatóak a Rulikowszki úti (Armatei Române, 1A) épületében található kiállítások.
A rendezvényt 2005-ben szervezték meg először az Európai Bizottság kezdeményezésére, és azóta is nagy népszerűségnek örvend, hiszen így a tudomány mindenki számára elérhetővé válik. A kutatók éjszakáján a látogatók az oktatást szórakoztatással ötvöző tudományos tevékenységekben, kiállításokon, interaktív kísérletekben, konferenciákon, bemutatókon, játékokon, vetélkedőkön vehetnek részt. Továbbá versenyek és meglepetések fűszerezik a rendezvényeket nemcsak Nagyváradon, hanem a további 27 romániai partnertelepülésen is. Az egyes városok programjairól és tevékenységeiről a noapteacercetatorilor.eu oldalon olvashatnak bővebben. A rendezvény világszerte évente több mint 1,5 millió látogatót vonz. Az Európai Kutatók Éjszakája 2023-as kiadását 26 országban rendezik meg, több mint 400 európai városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában