Programajánló

2023.09.18. 14:41

Missa solemnis a filharmónia-évadnyitón

A nagyváradi filharmónia szeptember 21-én, csütörtökön 19 órakor tartja őszi évadnyitóját a zeneintézmény Enescu–Bartók-termében, műsoron Beethoven Missa solemnis.

Tóth Gábor

Rövid nyári szabadtéri könnyűzenei kalandozásaiból az őszbe megérkezve a filharmónia a lehető leghangsúlyosabb klasszikus értékekhez való visszatérést kívánja most felvillantani évadnyitóján Beethoven e monumentális vokál-szimfonikus művének műsorra tűzésével. Beethoven sokrétű üzenete itt merészen korlátfeszegető az egyházi liturgikus keretek, esztétika és humánum szempontjából is, egyenlőségjeleket keres ember és ember között, még itt, ezen a világon, ugyanakkor heroikus erkölcsi magaslatokat állít mindannyiunknak követendő célul. Beethoven híres oroszlánsörényű, összevont szemöldökű, markáns tekintetű portréja köszön ránk majd a koncert plakátjáról, az a bizonyos nevezetes kép, Joseph Karl Stieler munkája (1820), melyen éppenséggel pont a Missa solemnis kottája látható a zenei gigász alkotózseni kezében. Kétségtelen, hogy Beethoven itt is, akárcsak a kronológiailag rokon IX. szimfóniában, számos szerkezeti, formai, tartalmi keretet jócskán túllép elődeihez és önmagához képest is (főként a finálé, az Agnus Dei dramaturgiájára érdemes e tekintetben figyelni), mégis egyik „legjólfésültebb” klasszikus egyházzenei hagyományú retorikatiszteletű csúcspontját kínálja a koncertre szánt klasszikus miseordináriumnak, végső kicsengésében a lehető legkomolyabb, ma is nagyon aktuális békeüzenettel.

Ahogy azt a rosszemlékű pandemikus közelmúlt sok mindennel tette, a Beethoven-évet (születésének 250. évfordulóját) is kiradírozta a globális koncertnaptárból, a nagyszabású Missa solemnis most tehát úgyszólván elmaradt tervek pótlása a váradi filharmónia részéről. Ha jól tévedek, legutóbb tokkal-vonóval együtt 2004-ben vezényelte még ezt itt egészében Acél Ervin. A nagyváradi filharmónia kórusa egyébként már a közelmúltban készült ezzel a darabbal, idén február 1-jén közösen énekelték is Debrecenben az ottani filharmónia koncertjén a Kodály Kórussal karöltve. Most is ugyanígy teszik, csak Nagyváradon. A helyi kar mellett tehát sok vendégtag érkezik a Kodály Kórusból is barátilag és erősítésként.

Térjünk is rá, hogy kik a főszereplő előadók. Cristian Oroșanu, a brassói filharmonikusok karmestere az est dirigense, 2015-ben járt itt legutóbb, azelőtt 2005-ben vezényelt még Nagyváradon, akkor szintén Beethovent, az I. szimfóniát. A Kolozsvári Román Nemzeti Operát talán már nem is kell említsük a filharmónia állandó, ún. „hang”-os csendestársaként, énekes szólisták: Diana Țugui szoprán, Antonela Bârnat alt, Marius Vlad Budoiu tenor, David Pogana bariton.

Beethoven szempontjából tessenek felkészülni közel másfél óra gyönyörű, izgalmas, kozmikus léptékű muzsikára. A további világi részletekről, pl. jegyvásárlásról alább lehet tájékozódni az interneten: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea, bilete.ro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában