Kormányrendelet

2023.09.11. 08:27

Jövő év végéig lehet szolgálati időt vásárolni

Forrás: Illusztráció

Szolgálati időt 2024. december 31-ig vásárolhatnak Romániában azok a magánszemélyek, akik ki akarják pótolni a nyugdíjazásukhoz szükséges ledolgozott idejüket. Eredetileg 2021. augusztus 31-ig lehetett ezt megtenni a 2020/163 számú sürgősségi kormányrendelet alapján, de aztán két évvel meghosszabbították a határidőt, most pedig a 2023/70 számú sürgősségi kormányrendelet értelmében újabb hosszabbítás lépett érvénybe, hívja fel a figyelmet közleményében a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár. Mivel a hozzájárulás befizetéséhez az éppen aktuális minimálbért veszik figyelembe, ezért jelenleg a hozzájárulás minimális értéke 750 lej egy hónapra, azaz 9.000 lej egy egész évre. Az igénylő persze ennél nagyobb összeget is befizethet. A társadalombiztosítási járulékot bármely fizetési módon el lehet juttatni ahhoz a területi nyugdíjpénztárhoz, amelynek körzetében az érintett személy vagy a meghatalmazott képviselőjének a lakóhelye van.

 

Tudnivalók

A törvény értelmében legfeljebb 6 év szolgálati időt lehet vásárolni. Az érdekeltek csak arra az időszakra vagy időszakokra vásárolhatnak szolgálati időt, amikor nem volt nyugdíjbiztosításuk sem Romániában, sem az Európai Unió más országában, sem bármilyen más államban, amellyel Románia ilyen jellegű társadalombiztosítási egyezményt kötött. A vásárolt szolgálati idő lehet összefüggő időszak, de lehetnek különböző időszakok is. Szolgálati időt vásárolhat bármilyen állampolgárságú személy, ha teljesíti az összes alábbi feltételt: nem nyugdíjas a szolgálati idő vásárlására vonatkozó társadalombiztosítási szerződés megkötésének időpontjában; nem fizetett be társadalombiztosítást sem Romániában sem az EU-ban, sem bármely más Romániával társadalombiztosítási egyezményt kötött országban arra az időszakra, amelyre most szolgálati időt akar vásárolni, és nem is volt köteles abban az időszakban állami társadalombiztosítást fizetni, amely időszakra most szolgálati időt akar szerezni. A szolgálati idő vásárlására vonatkozó szerződés csak az öregségi nyugdíj megszerzése céljából és csak a 18. életév betöltése utáni és az általános nyugdíjkorhatár elérése előtti időszakokra köthető. Ilyen szerződést köthet maga az érdekelt személy vagy az általa meghatalmazott személy az illetékes nyugdíjpénztárnál. Az érdekeltek több ilyen társadalombiztosítási szerződést is köthetnek, az egyetlen kikötés az, hogy a biztosítási időszakok együttesen ne haladják meg a 6 naptári évet. További tudnivalók a Bihar Megyei Nyugdíjpénztárnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában