Projektek

2023.09.06. 16:08

Hatvanhat projektet nyújtottak be a részvételi költségvetésre

Összesen hatvanhat projektet nyújtottak be a váradi polgárok az idei részvételi költségvetés szeptember 3-iki határidejéig.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleménye arról számol be, hogy szeptember 3-ig 66 beérkezett ötletet vettek nyilvántartásba. A javaslatok között szerepel egy színes vízfüggöny kialakítása, mely a Szent László-hídról esne a Sebes-Körösbe, parkoló, öltözők és öko-mellékhelyiségek telepítése a Szilvásba, piknikezőhely kialakítása a nagyürögdi erdőben, bicikliutak építése, zöldövezet Váradszőllősön, árnyékolók kihelyezése nyáron a Zöldfa/Vasile Alecsandri utcában, vasúti átjáró a Dragoș Vodă utcán stb. Ebben az időszakban ellenőrzik a benyújtott projekteket, szeptember 18-tól pedig megkezdődik a szavazás az activ.oradea.ro oldalon. Az idei részvételi költségvetésben másfél millió lej áll rendelkezésre, minden egyes projektre maximum 100.000 lejt lehet elkölteni ebből a keretösszegből, beleértve az áfát is. A projektek kiválasztása az online felületen leadott és a nyilvános találkozókon kapott szavazatok száma alapján történik. A beérkezett projekteket különböző kritériumok alapján bírálják el: a részvételi költségvetés szabályzata szerint a benyújtott javaslatok nem szolgálhatnak kereskedelmi, reklám-, politikai, valamint etnikai célokat. Csakis a nagyváradi önkormányzat tulajdonában lévő közterületen megvalósítandó projektekről lehet szó, és a javaslat nem lehet ellentétes a város saját terveivel, a megvalósítás értéke nem haladhatja meg az előírt maximális értéket, ugyanakkor a projekt jól körülhatárolható területre kell vonatkozzon.
A közleményben a polgármesteri hivatal emlékeztet arra, hogy az elmúlt években 2017-ben, 2018-ban és 2022-ben hirdették meg a részvételi költségvetést, és a polgárok által benyújtott javaslatok közül 37 projektet választott ki arra, hogy megvalósítsa. Az első két évben egyenként tíz ilyen projekt volt – ezek közé tartozik a Petőfi-park felújítása, ez a munkálat jelenleg zajlik, valamint emeletes parkolóház építése a megyei kórház mellett, melynek kivitelezése hamarosan elkezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában