Kultúra

2023.09.18. 15:05

Hamvas és Weöres – Weiner Sennyey Tibor könyvbemutatója Nagyváradon

Forrás: Facebook/Posticum

A nagyváradi Posticumban mutatja be szeptember 22-én, pénteken 18.30 órától Weiner Sennyey Tibor az elmúlt évben megjelent két, Hamvas Béláról és Weöres Sándorról szóló esszékönyvét egy előadás keretében, amelyben Hamvas és Weöres barátságáról, a kereszténységhez, Istenhez és a magyarsághoz fűződő kapcsolatukról lesz szó. 

A könyvekről és a szerzőről

Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve – harmadik kiadás. „Ki volt valójában Hamvas Béla? Mit gondolt életről és irodalomról? Mi volt a véleménye a politikáról? Milyen volt kapcsolata a nőkkel, a kortársaival, a zsidósággal? Milyen volt a barátsága Weöres Sándorral és Szepes Máriával? Milyen vitája volt Lukács Györggyel? Miről szóltak a legfontosabb művei, és milyen művei vesztek el? Hamvas Béla életéről és életművéről az elmúlt években számos előadást tartott és esszét írt Weiner Sennyey Tibor. Ebben a könyvben összegyűjtöttük ezen esszék és előadások javát, amelynek most harmadik, bővített kiadását tartja kezében az olvasó.”
Weöres Sándor kozmikus költészete és titkos világai. „Weiner Sennyey Tibor legújabb esszékötete közvetlen folytatása a Hamvas Béla ezerarcú és egyszerű élete és műve című legutóbbi könyvének, de ez a kötet Weöres Sándor költészetét és életét helyezi a vizsgálódása tárgyának középpontjába, különös tekintettel a 2017-ben kiadott Elhagyott versek, más, kevésbé ismert művek és életrajzi események tükrében. (…) Az esszék különböző előadások során, 2020 nyarán hangzottak el, némelyik folyóiratban megjelent, de jelenlegi formájukban, így egyben, csak ebben a kötetben válnak elérhetővé.”

Weiner Sennyey Tibor (1981) költő, író, a DRÓT főszerkesztője, méhész. Filológusként végzett a Szegedi Tudományegyetemen. Verseket, drámákat és esszéket ír leginkább. Legutóbbi két esszékötete Hamvas Béláról és Weöres Sándorról szól. Jelenleg A méhészet művészete című könyvén dolgozik. Az olvasás és írás mellett főleg kerékpározik és sétál, kertészkedik és méhészkedik. Szentendrén él.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában