Szlovák napok

2023.09.18. 10:00

Hagyományőrzés és főzőverseny a Szlovák Kulturális Napokon

Fotó: Törő Enikő

Törő Enikő

Az idei Szlovák Kulturális Napokra három megyéből érkeztek szlovák családok, akik néphagyományaikat, művészetüket és szokásaikat mutatták be. A Bihar és a szomszédos megyékből érkezett családok, csapatok egy főzőversenyen is összemérték tehetségüket. 

A kulturális napokat szeptember 15–17. között szervezték meg a nagyváradi várban. A nyitónapon egy népi ruhákat bemutató kiállításra várták az érdeklődőket, majd szombaton a főzésé volt a főszerep. Többek között élesdi, sólyomkővári, madarászi, alsólulgasi és berettyószéplaki csapatok neveztek be, de érkeztek Szatmár és Máramaros megyéből is versenyzők. Már reggel kilenc óra körül készülődni kezdtek, délután egy óra körül pedig nekiláttak a túrós galuskának és a szlovák krumplis palacsintának. Eredményt a vasárnapi nap folyamán hirdettek. Egyébként szombaton nemcsak a versenyen főtt ételekből lehetett enni, hanem már a kora délutáni órákban lehetett túrós galuskát kóstolni adományozás ellenében. Az összegyűlt pénzből Bihar megyei szlovák iskolákat fognak támogatni. 
A vár belső udvarán vásárt is szerveztek, ahol szlovák szőtteseket, dekorációs elemeket és finomságokat lehetett vásárolni, a szombat délután folyamán pedig több néptánccsoport és kórus is fellépett. A szombat este koncertekkel zárult, ahová sokan hagyományos szlovák népviseletben érkeztek. Vasárnap a várban lévő templomban szentmisével zárultak a kulturális napok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában