RMKT

2023.09.30. 07:33

Bihari szakember a jegybank igazgatótanácsában

Elkezdte őszi évadját a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) nagyváradi szervezete. A sikeres életpályákat és fiatal példaképeket bemutató sorozat keretében Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsi tagja tartott prezentációt szerda este a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban, Válság és valóság címmel.

Ciucur Losonczi Antonius

A vetített képes előadást megelőzően Szabó Géza, az RMKT helyi vezetője beszélgetett a meghívottal. Mint elhangzott, a fugyivásárhelyi származású Bálint Csaba a szülőfalujában kezdte meg tanulmányait, majd a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban folytatta. Felidézte: tizenegyedikes korában, egy budapesti ösztöndíjnak köszönhetően döntötte el, hogy közgazdaságtannal szeretne foglalkozni és tenni valamit az erdélyi, partiumi magyar közösségért. „A közgazdaság egy roppant izgalmas terület. Ott vannak a tények, a valóság és a számok világa, de nem csak erről szól. Alapvetően ugyanis egy humántudomány, hiszen emberek hoznak döntések, vásárolnak, költik a pénzüket, fejtenek ki ipari tevékenységeket, vesznek fel hiteleket. Érdekes és fontos tudni azt, hogy mi motiválta őket ebben, ráeszmélni arra, hogyan működik a világ”, vélekedett. Bálint Csaba ezután arról beszélt: egyértelmű választása volt, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem tanuljon, és nem bánta meg, mert jó társaságba került. Később kockázatkezelőként és makrogazdasági elemzőként dolgozott az OTP Banknál. Nagy Ágnes visszavonulásával nyílt lehetősége arra, hogy fiatal kora ellenére a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsi tagja legyen. „Ez egy kilenc fős testület, amely többek közt az alapkamat csökkenésével vagy emelésével kapcsolatos döntéseket hozza. Mugur Isărescu kormányzó egy kiváló szakember, jó menedzser és diplomata”, hangsúlyozta.

Egy 50 banis pénzérmével illusztrálta prezentációjában Bálint Csaba azt, hogy ahogyan ennek két oldala van, úgy a „buborékban való élés” miatt létezik sokak fejében egy virtuális valóság- melyre ráerősítenek a közösségi oldalak és a mesterséges intelligencia térhódítása-, és egy „igazi valóság”. ,,Szeretünk rettegni, állandóan panaszkodni, hogy milyen rossz helyen élünk, holott a realitás az, hogy sok előrelépés történt gazdasági szempontból az utóbbi évtizedben. Ha például az egy főre jutó GDP európai uniós átlagát nézzük, Románia a középmezőny felső felében helyezkedik el, egy társaságban Magyarországgal, Portugáliával és Lengyelországgal. Nálunk volt az egyik leggyorsabb felzárkózás”, magyarázta a BNR igazgatótanácsi tagja. Bálint Csaba a továbbiakban beszélt arról is, mi áll a reálgazdaság utóbbi hónapokban tapasztalt jelentős lassulásának hátterében, közgazdasági szemszögből miért nincs most válság Romániában- bár az átlagember úgy érzékeli, mit érdemes tudni az inflációról, és miért jelent többet az eurózóna pusztán egyszerű pénzcserénél.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában